Improving quality of care for patients with ovarian and endometrial cancer

  Onderzoeksoutput

  1732 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Dit proefschrift had als doel de kwaliteit van zorg voor patiënten met ovarium en endometriumcarcinoom te verbeteren. Hierbij werd gefocust op organisatorische aspecten en individualisatie van zorg.
  De standaard behandeling van patiënten met ovariumcarcinoom omvat een combinatie van cytoreductieve chirurgie en platinum-bevattende chemotherapie. We lieten zien dat de implementatie van centralisatie van zorg en de introductie van neoadjuvante chemotherapie samenging met een verbetering in chirurgische uitkomsten en overleving. Aangezien centralisatie van zorg zou kunnen leiden tot een vertragingen onderzochten we de wachttijden van patiënten met een verdenking op ovariumcarcinoom. Tijdens ons onderzoek zagen we dat een toegenomen bewustzijn van de wachttijden leidde tot minder vertraging.
  Chirurgie is de hoeksteen van de behandeling van patiënten met endometriumcarcinoom. Klinische beslissingen rondom de uitgebreidheid van de operatie worden gebaseerd op een risicostratificatie van preoperatief verkregen endometriumweefsel. Onze gegevens laten zien dat deze preoperatieve risicostratificatie in 90% van de patiënten overeenkomt met de postoperatieve risicostratificatie. Op dit moment wordt alleen de postoperatieve risicostratificatie gebruikt om te bepalen wie er adjuvante behandeling nodig heeft. Onze gegevens suggereren dat de preoperatieve risicostratificatie onafhankelijke prognostische gegevens bevat. In Nederland wordt 85% van de patiënten adjuvant behandeld volgens de richtlijn, maar er is veel praktijkvariatie in de adjuvante behandeling van hoog risico patiënten.
  Om individualisatie van zorg voor patiënten met endometriumcarcinoom te verbeteren werd ook een immunologische studie verricht. De resultaten van deze studie suggereerden dat endometriumcarcinoom patiënten met een POLE-mutatie of microsatelliet instabiliteit baat zouden kunnen hebben bij checkpoint inhibitie therapie.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Nijman, Hans, Supervisor
  • Kruitwagen, R. F. M. P., Supervisor, Externe Persoon
  • van der Aa, Maaike A., Co-supervisor, Externe Persoon
  • de Bruyn, Marco, Co-supervisor
  Datum van toekenning31-jan.-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0284-0
  Elektronische ISBN's978-94-034-0283-3
  StatusPublished - 2018

  Citeer dit