Inflation, universality and attractors

Marco Scalisi

Onderzoeksoutput

1504 Downloads (Pure)

Samenvatting

Een gouden tijdperk van precisie kosmologie is begonnen. Door de indrukwekkende vooruitgang in de observationele technieken is ons theoretisch beeld van de kosmische geschiedenis rigoureus bevestigd.
We kunnen nu op een betrouwbare manier de toestand van het heelal tot op een fractie van een seconde na de oerknal beschrijven.
Dit is ook het tijdstip waarop inflatie zich voordoet: een minuscuul gedeelte van de ruimte ondergaat een periode van buitengewone expansie. De inflatoire fase fungeert als een natuurlijke versterker die de wereld van het zeer kleine, bestuurd door de wetten van de kwantummechanica, met de wereld van het zeer grote, beschreven door Einstein's zwaartekrachtstheorie, verbindt.
Mijn promotieonderzoek is gericht op het bestuderen van dit fenomeen om één van de grootste uitdagingen in de theoretische natuurkunde te benaderen, namelijk hoe de kwantummechanica met de algemene relativiteitstheorie te verenigen is.
In het bijzonder heb ik aan de ontwikkeling van een theoretisch scenario bijgedragen dat suggereert dat de hele kosmische evolutie wordt beheerst door een mysterieus attractor mechanisme. De specifieke details van het kosmologische model verdwijnen en de observationele voorspellingen convergeren naar een enkele waarde. Verrassenderwijs is het gedrag van deze attractor nauw verbonden met wezenlijke kenmerken van de kwantuumzwaartekracht.
Dit opent een geheel nieuw perspectief op de uitdaging om een observationele test voor kandidaat theorieën van de kwantuumzwaartekracht te vinden.
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Roest, Diederik, Supervisor
  • Bergshoeff, Eric, Supervisor
Datum van toekenning13-jun.-2016
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-90-367-8946-2
Elektronische ISBN's978-90-367-8945-5
StatusPublished - 2016

Citeer dit