Inleiding: Oorlogsherdenking in de oudheid en nu

Bettina Reitz-Joosse, Marije van der Steege

  Onderzoeksoutput: ChapterProfessional

  Samenvatting

  Wie herdenken we op 4 mei? Wat vieren we eigenlijk op 5 mei? Wie bepaalt dat, en wie mag eraan meedoen? Ook dit jaar, 75 jaar na de bevrijding, houden deze vragen onze samenleving bezig.

  Om leerlingen op een nieuwe manier te laten nadenken over het herdenken van oorlogsslachtoffers en het vieren van vrijheid heeft een werkgroep van de PLG Klassieke Talen van het EVN lesmateriaal voor de bovenbouw van het gymnasium ontwikkeld. Het doel is dat leerlingen met dit lesmateriaal aan de hand van bronnen uit de oudheid (literaire Griekse en Latijnse teksten, inscripties en materieel erfgoed) antieke leefwerelden beter leren kennen, en tegelijkertijd de eigen, Nederlandse herdenking van oorlogen (bijvoorbeeld op 4 en 5 mei) beter leren begrijpen en bevragen.

  Het leerlingenmateriaal van de zes modules is voor iedereen te downloaden. Het docentenmateriaal kan aangevraagd worden bij Bettina Reitz-Joosse. Het lesmateriaal is ontwikkeld in het kader van het door het NWO gefinancierde Veni-project ‘Landscapes of War in Roman Literature’ van Bettina Reitz-Joosse (Rijksuniversiteit Groningen).
  Originele taal-2Dutch
  TitelOorlogsherdenking in de oudheid en nu
  SubtitelLesmateriaal voor de bovenbouw van het gymnasium
  RedacteurenMarije van der Steege
  Plaats van productieGroningen
  UitgeverijRijksuniversiteit Groningen
  Pagina's9-13
  Aantal pagina's5
  StatusPublished - jul-2020

  Citeer dit