Intrinsic, periodic and tunable metabolic dynamics: a scaffold for cellular coherence

Alexandros Papagiannakis

Onderzoeksoutput

839 Downloads (Pure)

Samenvatting

Cellen groeien en delen, verdelen hun gedupliceerde componenten tussen twee nakomelingen. Hun levenscyclus staat ook bekent als de celcyclus. Het is nu 16 jaar geleden sinds de Nobelprijs gezamenlijk bekroond was aan Leland Hartwell, Timothy Hunt en Paul Nurse voor de ontdekking van de celcyclus mechaniek, een eiwit mechaniek binnen cellen die de controle heeft over de processen van celgroei en -deling. Tot de dag van vandaag zijn wetenschappers onthutst met het feit dat cellen kunnen delen zelfs zonder cruciale componenten van dit mechaniek. Is er nog een andere regulator naast de celcyclus mechaniek?

Toen we met meer detail naar het metabolisme keken van bakkers gistcellen hebben we periodieke fluctuaties ontdekt, een autonoom metabolisch ritme dat het tempo van de celgroei en -deling bepaald. Metabolisme klopt sneller en harder in goed gevoede cellen, terwijl het langzamer en minder hard klopt wanneer er weinig voeding is. Na het observeren van honderden gistcellen, hebben we ontdekt dat individuen met een zwakke metabolische klopping zouden falen in het opstarten van de celcyclus. Alleen cellen met een sterk kloppend metabolisme zouden voortzetten met groei en deling.

Van bacteriën tot mensen het centrale metabolisme is hetzelfde, hierdoor bestaat een mogelijkheid dat we getuige zijn van de activiteit van een primitieve metabolische klok en celcyclus regulator, die doortikt in gist en misschien in mensen. Als we de klok van metabolisme wisten, kunnen we uiteindelijk interfereren tot ultieme controle over ziektes met oncontroleerbare celgroei.
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Heinemann, Matthias, Supervisor
Datum van toekenning15-mei-2017
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-94-6299-596-3
Elektronische ISBN's978-90-367-9792-4
StatusPublished - 2017

Citeer dit