Lifestyle intervention in obese infertile women

Anne Maria van Oers

  Onderzoeksoutput

  632 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Vrouwen met ernstig overgewicht worden minder gemakkelijk zwanger, hebben vaker problemen met de eisprong en hebben vaker complicaties tijdens de zwangerschap. In het proefschrift Lifestyle intervention in obese infertile women wordt onderzocht of afvallen voorafgaand aan vruchtbaarheidsbehandelingen deze groep vrouwen kan helpen. In het proefschrift worden de gegevens van 577 vrouwen met overgewicht en een kinderwens onderzocht. Deze groep vrouwen nam deel aan de LIFEstyle studie.
  In de LIFEstyle studie werden de effecten van een zes maanden durende leefstijlinterventie voorafgaande aan vruchtbaarheidsbehandelingen vergeleken (de interventie groep) met direct starten met vruchtbaarheidsbehandelingen (de controle groep). De leefstijlinterventie was gericht op 5 tot 10% gewichtsverlies.
  Vrouwen die de leefstijlinterventie hadden gevolgd hadden meer gewichtsverlies, een hogere kwaliteit van leven en een gezondere hormoonhuishouding. Dit leidde echter niet tot een toename van de kans op een gezonde baby binnen twee jaar na het starten van de studie. Vrouwen die de leefstijlinterventie hadden gevolgd werden wel vaker op een natuurlijke manier zwanger, dit gebeurde vooral bij vrouwen die ook problemen met de eisprong hadden (bijvoorbeeld door de aandoening polycysteus ovarium syndroom. Verder bleek dat de kosten van de behandelingen om zwanger te worden voor vrouwen die de leefstijl interventie hadden gevolgd lager waren dan vrouwen die direct waren gestart met vruchtbaarheidsbehandelingen.
  Uit dit proefschrift blijkt dat er een aantal goede redenen zijn om vrouwen met ernstig overgewicht een leefstijlinterventie voorafgaande aan vruchtbaarheidsbehandeling aan te bieden.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Hoek, Annemieke, Supervisor
  • Mol, B.W.J., Supervisor, Externe Persoon
  • Groen, Henk, Co-supervisor
  • Buskens, Erik, Beoordelingscommissie
  • de Groot, C. J. M., Beoordelingscommissie, Externe Persoon
  • Goddijn, M., Beoordelingscommissie, Externe Persoon
  Datum van toekenning22-nov-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0208-6
  Elektronische ISBN's978-94-034-0207-9
  StatusPublished - 2017

  Citeer dit