Mapping of EGFR treatment effects and uncovering DNA repair mechanisms using quantitative proteomics

  Onderzoeksoutput

  654 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  In deze thesis hadden we als doel gesteld om op het eiwit niveau uit te zoeken hoe kankercellen omgaan met het door medicijnen blokkeren van kankerverwekkende processen, of van processen die kankercellen ondersteunen. Hiervoor hebben we kwantitatieve proteomics, de studie van alle eiwitten in cellen, gecombineerd met een scala aan celbiologische en genetische technieken, om daarmee mechanismes en markers van behandeling werkzaamheid te ontdekken. Uit deze proteomics analyses zijn een aantal ontdekkingen gedaan.
  Allereerst vonden we dat het eiwit Mucin-1 (MUC1) in cellen wordt aangemaakt nadat deze cellen zijn behandeld met een remmer van het eiwit EGFR, een groei factor receptor. Deze toename van MUC1 konden we vervolgens ook meten in het bloed van tumor-dragende muizen nadat ze met de EGFR remmer waren behandeld. De hoop is dat dit later kan worden toegepast in kankerpatiƫnten om het succes van behandeling met EGFR remmers te bepalen.
  In een tweede proteomics analyse zochten we naar eiwitten die na het delen van een cel worden afgebroken door het eiwitcomplex APC/C-Cdh1. Hierin vonden we dat het eiwit CtIP, wat een onderdeel is van processen die DNA repareren, wordt afgebroken door het APC/C-Cdh1 complex na de celdeling, maar ook na het aanbrengen van DNA schade door bestraling.
  Als laatste resultaat vonden we een nieuwe functie voor het eiwit Rif1. We vonden dat het eiwit Rif1 tijdens de celdeling een rol speelt in het verwerken van verstrengeld DNA of niet-verdubbeld DNA, en dat dit nodig is om een schadevrije celdeling plaats te laten vinden.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • van Vugt, Marcel, Supervisor
  • de Vries, Liesbeth, Supervisor
  • Medema, R. H., Beoordelingscommissie, Externe Persoon
  • de Jong, Steven, Beoordelingscommissie
  • Kosterink, Jos, Beoordelingscommissie
  Datum van toekenning13-dec-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0298-7
  Elektronische ISBN's978-94-034-0297-0
  StatusPublished - 2017

  Citeer dit