Matter of Life & Death: The impact of environmental conditions on the origins of stars and supermassive black holes

Caroline Van Borm

Onderzoeksoutput

144 Downloads (Pure)

Samenvatting

Observationeel bewijsmateriaal suggereert dat enkele zeer grote supermassieve zwarte gaten (SMBHs) reeds bestonden minder dan 1Gyr na de oerknal. Het verklaren van de vorming en groei van de ‘kiemen’ van deze SMBHs is een hele uitdaging.
We onderzoeken de vorming van dergelijke kiemen via het directe-ineenstortingsscenario.
Via 3D hydrodynamische simulaties bestuderen we de impact van turbulentie en rotatie op het fragmentatiegedrag van ineenstortend primordiaal gas in aanwezigheid van een sterke UV-stralingsachtergrond, welke het gas heet houdt.
Verder bekijken we overige manieren waarop ineenstortend gas in staat kan zijn om heet te blijven en fragmentatie te vermijden. Met behulp van een één-zone-model onderzoeken we de wisselwerking tussen magnetische velden, turbulentie en een UV-stralingsachtergrond.

Feedbackprocessen van sterren en zwarte gaten geven vorm aan het interstellaire medium (ISM), waaruit nieuwe generaties stralende objecten vormen. Om de eigenschappen van deze objecten te begrijpen, o.a. de stellaire initiële-massafunctie, is het essentieel om een goed begrip van de chemische en thermodynamische eigenschappen van het feedback-gereguleerde ISM te hebben.
Om meer inzicht te krijgen in de chemo-thermische toestand en fragmentatiegedrag van gas in sterrenstelsels op hoge roodverschuiving, hebben we een fotodissociatie-regio code geactualiseerd, verbeterd en uitgebreid. Onze computationele code, PDR-Zz, wordt in detail beschreven.
Met deze code berekenen we een raster van modellen, wat een omvangrijk gebied in fysische eigenschappen bestrijkt. Dit stelt ons in staat om op een systematische manier de globale impact van verscheidene feedbackeffecten, zowel straling als chemisch, op de chemische en thermische balans van het gas in verschillende regimes te bestuderen.
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Spaans, Maarten, Supervisor
  • Niemeyer, Jens, Co-supervisor, Externe Persoon
Datum van toekenning17-okt-2016
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-90-367-9081-9
Elektronische ISBN's978-90-367-9077-2
StatusPublished - 2016

Citeer dit