Medullair schildkliercarcinoom: van diagnose tot behandeling

Hans Verbeek

  Onderzoeksoutput

  3216 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Medullair schildkliercarcinoom (MTC) is een zeldzame tumor, die uitgaat van de calcitonine producerende C-cellen in de schildklier. Dit proefschrift omvat belangrijke klinische vraagstukken betreffende de diagnose en behandeling van primair en recidief MTC.
  De routinematige bepaling van calcitonine bij patiënten met schildkliernodus voor het opsporen van MTC is omstreden. De calcitoninescreening werd geëvalueerd in een formele meta-analyse. Alhoewel de sensitiviteit en specificiteit hoog zijn, heeft een groot gedeelte van de patiënten met een positieve test geen MTC , gezien de lage prevalentie. Hierdoor is de waarde van calcitoninescreening in patiënten met een schildkliernodus beperkt.
  Optimale chirurgische behandeling van MTC is belangrijk omdat adjuvante behandeling niet bestaat. De huidige chirurgische richtlijnen werden geëvalueerd met betrekking tot de klinische uitkomst. Behandeling volgens deze richtlijnen verbetert de biochemische genezing en leidt tot minder re-operaties. Daarnaast behandelen tertiaire verwijzingscentra patiënten vaker volgens deze richtlijnen.
  Vroege opsporing van patiënten met een recidief MTC is belangrijk omdat therapeutische interventies verdere achteruitgang kunnen voorkomen. Twee verschillende functionele beeldvormingsmethoden, 18F-FDG PET en 18F-DOPA PET, werden vergeleken voor het opsporen van een recidief. Hoewel 18F-FDG PET is superieur in de detectie van ziekteprogressie, kan 18F-DOPA PET beter de uitgebreidheid van de ziekte vaststellen.
  Voor de systemische behandeling van patiënten met een recidief MTC, zijn tegenwoordig tyrosine kinase remmers beschikbaar. Omdat verschillende mutaties ten grondslag kunnen liggen aan MTC, werd onderzocht of er specificiteit voor verschillende tyrosine kinase remmers bestaat. Specificiteit van tyrosine kinase remmers voor verschillende mutaties werd inderdaad vastgesteld, waardoor mutatie-specifieke therapie van waarde kan zijn in MTC patiënten.
  Vertaalde titel van de bijdrageMedullair schildkliercarcinoom: van diagnose tot behandeling
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Links, Thera, Supervisor
  • Plukker, John, Supervisor
  • Hofstra, Robert, Supervisor
  Datum van toekenning7-jan-2015
  Plaats van publicatie[S.l.]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-7392-8
  Elektronische ISBN's978-90-367-7391-1
  StatusPublished - 2015

  Citeer dit