Metabolic memories: Discerning the relationship between early life environment and adult cardiometabolic health

Lidiya Georgieva Dimova

  Onderzoeksoutput

  1006 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Vroege levensomstandigheden kunnen de balans tussen gezondheid en ziekte modelleren op volwassen leeftijd. Dit proefschrift onderzocht de rol van intra-uteriene oxidatieve stress en cholesterolbeschikbaarheid tijdens het vroege postnatale leven bij het bepalen van parameters van volwassen cardiometabolische gezondheid in muismodellen.
  Oxidatieve stress komt naar voren als een gemeenschappelijke factor in veel modellen van ontwikkelingsprogrammering met een veronderstelde negatieve impact. Na een langdurige uitdaging van het westerse dieet bleek eerdere blootstelling aan intra-uteriene oxidatieve stress bij mannen echter metabolisch gunstiger dan nadelig. Geïnduceerde expressie van Ucp1 in wit adipoe-weefsel, verantwoordelijk voor verhoogd energieverbruik, werd geïdentificeerd als het plausibele mechanisme.
  Verder verbinden epidemiologische observaties borstvoeding met een lager cardiometabolisch ziekterisico op volwassen leeftijd. Er werd verondersteld dat de vroege postnatale voedingsbeschikbaarheid van cholesterol uit moedermelk invloed heeft op het cholesterolmetabolisme bij volwassenen en dus belangrijk is voor het nageslacht. Onze bevinding van een robuuste melkcholesterolconcentratie ondanks maternale hypercholesterolemie ondersteunt een dergelijk concept. Analyse van darmmicrobiota van Ldlr knock-out muizen die uitsluitend gedurende langere tijd uitsluitend met een hoog cholesterolgehalte werden gevoerd, concludeerde dat het niet waarschijnlijk is dat voedingscholesterol de nadelige pathofysiologische effecten overbrengt via geïnduceerde verschuivingen in microbiële populaties van de darmen of functionaliteit.
  Bij Ldlr-knock-out muizen resulteert het verminderen van de biologische beschikbaarheid van cholesterol alleen in de eerste drie weken van het leven met ezetimibe in een permanent lagere cholesterolabsorptie tijdens de volwassenheid. Dit effect wordt gemedieerd door histon methylatie op het promoter-proximale gebied van NPC1L1, de belangrijkste cholesteroltransporter in de darm.
  Over het algemeen biedt dit onderzoek nieuw inzicht in metabolische programmering en benadrukt het het belang ervan voor het bepalen van de fase voor gezondheid op de lange termijn.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Verkade, Henkjan, Supervisor
  • Tietge, Uwe, Co-supervisor
  Datum van toekenning5-feb.-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0312-0
  Elektronische ISBN's978-94-034-0313-7
  StatusPublished - 2018

  Vingerafdruk

  Duik in de onderzoeksthema's van 'Metabolic memories: Discerning the relationship between early life environment and adult cardiometabolic health'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

  Citeer dit