Module SamenVerder: Ambassadeurstraining Verspreiding en Implementatie van integrale zorg voor ouderen

Barth Oeseburg, Coenradus Ronde, Klaske Wynia

  OnderzoeksoutputProfessional

  Samenvatting

  In Nederland zijn en worden verschillende integrale zorgmodellen ontwikkeld en toegepast in de zorg voor ouderen. Met name tijdens het Nationaal programma Ouderenzorg (NPO) zijn deze integrale zorgmodellen ontwikkeld.

  Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat integrale zorg voor ouderen een gunstige uitwerking heeft op de ervaren kwaliteit van zorg, het zorggebruik, ervaren gezondheid, het welbevinden en de veiligheid van ouderen.

  Binnen de noordelijke provincies bestaat een groot en breed draagvlak voor integrale zorg voor ouderen. Verspreiding van integrale zorg is van belang voor het verbeteren van de zorg voor ouderen en de kosteneffectiviteit van gezondheidszorg en welzijn op de lange termijn.

  Doel voor de toekomst is om het aantal deelnemende partijen en aantal deelnemende ouderen die integrale zorg voor ouderen aanbieden uit te breiden in (Noord) Nederland. Een middel daartoe is de inzet van ambassadeurs. De ambassadeur is een persoon die zich vol overgave inzet om integrale zorg voor ouderen onder de aandacht te brengen van relevante partijen zodat deze partijen gemotiveerd raken om integrale ouderenzorg te realiseren (en om deze transitie te kunnen maken).

  Om de ambassadeurs in hun rol te laten groeien is een training ontwikkeld samen met de deelnemers aan een testtraining. De focus van de training ligt op:
  • Ouderenperspectief, relevante wet- en regelgeving
  • Rol en taken Ambassadeur
  • Integrale zorg voor ouderen
  • Sociale kaart
  • Profileren in het netwerk
  • Netwerk opbouwen en onderhouden, onderhandelen
  • Ervaring in de praktijk
  Originele taal-2Dutch
  Plaats van productieGroningen
  UitgeverijUniversitair Medisch Centrum Groningen
  Aantal pagina's17
  ISBN van elektronische versie978-94-034-0562-9
  StatusPublished - okt.-2017

  Citeer dit