Motor control after anterior cruciate ligament reconstruction

Alli Gokeler

  Onderzoeksoutput

  2616 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Bijna elke week verschijnt er wel een bericht in de media dat een bekende sporter de voorste kruisband (VKB ) van de knie heeft gescheurd .
  Hoewel vaak beschouwd als een noodzaak, is een VKB-reconstructie geen garantie voor een normale functie van de knie. Veel patiënten keren niet terug naar competitieve sporten, hebben een hoger risico op recidief letsel en ontwikkelen op jonge leeftijd al degeneratieve afwijkingen van het kraakbeen van de knie.
  Het eerste doel van dit proefschrift was te onderzoeken hoe de knie beweegt na de operatie. De resultaten toonden aan dat patiënten de knie ontzien tijdens het lopen en springen. Helaas brengen afwijkende bewegingspatronen een verhoogd risico met zich mee om de VKB opnieuw te scheuren.
  Het tweede, en belangrijker doel van dit proefschrift was te zoeken naar een mogelijke verklaring. Een theorie werd ontwikkeld die postuleert dat patiënten een verhoogde aandacht voor beweging (interne focus) van de knie die het leerproces van herwinnen van normale bewegingspatronen verhindert. Er is sprake van een externe focus wanneer de aandacht gericht is op het resultaat van de beweging. In een experiment, werden de patiënten ingebed in een virtual reality omgeving om ze af te leiden van de bewuste controle over de knie. De resultaten toonden dat de bewegingspatronen van de knie van de patiënten gunstig beïnvloed kunnen worden.
  De bevindingen van dit proefschrift wijzen uit dat het mogelijk tijd is voor een paradigma wissel voor revalidatie. Implementatie van instructies met een externe aandachtsfocus kan mogelijk het blessure recidief risico verlagen en slijtage van de knie vertragen.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Otten, Bert, Supervisor
  • Postema, Klaas, Supervisor
  • Dijkstra, Pieter, Supervisor
  • Arnold, Markus P., Co-supervisor, Externe Persoon
  Datum van toekenning11-mrt-2016
  Plaats van publicatie[S.l.]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-91487-21-7
  StatusPublished - 2015

  Citeer dit