Necrotizing enterocolitis: the quest for biomarkers

Gezina Johanna Femia van Zoonen

  Onderzoeksoutput: Thesis fully internal (DIV)

  1554 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Necrotiserende enterocolitis (NEC) is de meest voorkomende en meest ernstige darmziekte bij pasgeboren kinderen. Het treedt op in de eerste levensmaand. NEC komt voornamelijk voor bij kinderen met een extreem laag geboorte gewicht: meer dan 90% van de kinderen die de ziekte ontwikkelen zijn (veel) te vroeg geboren.
  In dit proefschrift onderzochten we mogelijke markers die de ontwikkeling van NEC kunnen voorspellen, nog voordat de eerste symptomen van de ziekte zichtbaar zijn. Hiertoe verzamelden we in een grote groep van te vroeg geboren kinderen urine en ontlasting tijdens de eerste 5 levensweken. We bepaalden hierin o.a. markers van darmschade en van darmontsteking. Daarnaast maten we het regionale zuurstofgehalte in zowel de hersenen als de darm.
  We vonden dat in NEC de eerste ziekteverschijnselen niet vooraf worden gegaan door schade of ontsteking van de darm, maar dat het ontstaan van de ziekte een acute gebeurtenis lijkt te zijn. Daarnaast vonden we dat kinderen met een laag zuurstofgehalte in de hersenen binnen de eerste twee dagen na geboorte een grotere kans hebben om NEC te krijgen. Het meten van het zuurstofgehalte in de hersenen kan daarom zinvol zijn om kinderen met een grotere kans op NEC zo vroeg mogelijk te identificeren.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Bos, Arie, Supervisor
  • Hulscher, Jan, Co-supervisor
  Datum van toekenning9-nov-2015
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-8251-7
  Elektronische ISBN's978-90-367-8250-0
  StatusPublished - 2015

  Citeer dit