Neuromodulation and depression

  Onderzoeksoutput

  2108 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  In dit proefschrift wordt getracht de behandeling van depressieve stoornissen (MDD) te verbeteren door het effect van niet-invasieve neuromodulatie op depressie te onderzoeken. Bij niet-invasieve neuromodulatie wordt het brein van buitenaf gestimuleerd met elektromagnetische velden. In dit proefschrift wordt specifiek het effect van transcraniƫle gepulste zwakke elektromagnetische velden (tPEMF) onderzocht als behandeling voor therapie resistente depressie (TRD).
  In zeven hoofdstukken worden eerst de effecten van tPEMF en soortgelijke neuromodulatie-methodes beschreven. Daarna volgt een studie waarin de voorspellende waarde wordt onderzocht van de Maudsley Staging Method (MSM) op het beloop van TRD. Tenslotte wordt de uitkomst gepresenteerd van een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde dubbelblinde klinische studie, waarin de effecten worden onderzocht van tPEMF als een mogelijke nieuwe behandelmethode van depressie. Dit deel focust zich op het korte en lange termijn effect van tPEMF op TRD en op het brein.
  Alhoewel tPEMF in eerste instantie een veelbelovende nieuwe behandeloptie leek van depressie, hebben wij in onze studie geen klinische effecten van tPEMF gevonden. Dit suggereert hiermee dat tPEMF minder effectief is dan in eerste instantie werd gedacht. Aan de andere kant hebben we wel effecten van tPEMF op het brein gevonden. We zagen specifiek veranderingen in de regulatie van het beloningssysteem als een gevolg van tPEMF-stimulatie. Dit wijst er op dat tPEMF mogelijk wel een klein effect op het brein heeft gehad.
  In de discussie van dit proefschrift is er stil gestaan bij het belang van het gebruik van biologische maten naast klinische maten om nieuwe neuromodulatie-behandelmethodes van depressie te onderzoeken.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Schoevers, Robert, Supervisor
  • Aleman, Andre, Supervisor
  • de Boer, Dr. M.K., Co-supervisor
  • Opmeer, E.M., Co-supervisor
  Datum van toekenning17-okt.-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0996-2
  Elektronische ISBN's978-94-034-0995-5
  StatusPublished - 2018

  Citeer dit