Neuromuscular control of Lokomat guided gait: evaluation of training parameters

Vertaalde titel van de bijdrage: Neuromusculaire controle van Lokomat ondersteund lopen

  Onderzoeksoutput

  1409 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  De Lokomat is een looprobot die is ontwikkeld voor het revalideren van lopen. Deze robot combineert een exoskelet, dat de bewegingen van de benen robotisch kan ondersteunen, met een systeem voor gewichtsondersteuning en een loopband. Het effectief en efficiënt inzetten van Lokomat therapie vereist kennis over de neuromusculaire controle van Lokomat ondersteund lopen. Daarnaast is kennis nodig over de mate waarin de drie trainingsparameters (bewegingsondersteuning, gewichtsondersteuning en loopbandsnelheid) in staat zijn om de neuromusculaire controle van lopen te beïnvloeden. Dit wordt in huidig proefschrift onderzocht bij zowel gezonde deelnemers als patiënten die een beroerte hebben gehad.

  De resultaten laten zien dat Lokomat ondersteund lopen wordt gekenmerkt door vaste stappatronen en lage spieractiviteit van beenspieren, in zowel gezonde lopers als patiënten die een beroerte hebben gehad. Dit zou de effectiviteit van Lokomat therapie mogelijk kunnen verminderen, aangezien actieve bijdrage en variabele patronen belangrijke componenten van motorisch leren zijn. Daarnaast beïnvloedt het exoskelet van de Lokomat het looppatroon ook als het geen bewegingsondersteuning geeft. Hiermee moet rekening gehouden worden als de bewegingsondersteuning verlaagd wordt tijdens therapie. Met betrekking tot het variëren van de trainingsparameters, is met name het verhogen van de snelheid effectief in het verhogen van spieractiviteit. Een zo hoog mogelijke snelheid tijdens Lokomat therapie wordt dan ook geadviseerd.

  Over het algemeen bieden de resultaten van dit proefschrift waardevolle informatie over de implicatie van Lokomat therapie in de revalidatie. Verder onderzoek en ontwikkeling van robotica moet echter worden gestimuleerd om de toepassing van looprobots in de revalidatie te verbeteren.
  Vertaalde titel van de bijdrageNeuromusculaire controle van Lokomat ondersteund lopen
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • van der Woude, Lucas, Supervisor
  • den Otter, Rob, Co-supervisor
  • Boonstra, Antje, Co-supervisor
  • Reinders-Messelink, Heleen, Co-supervisor
  Datum van toekenning14-mrt.-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0397-7
  Elektronische ISBN's978-94-034-0396-0
  StatusPublished - 2018

  Citeer dit