Novel economic perspectives on prevention and treatment : case studies for paediatric, adolescent and adult infectious and chronic diseases

Nikolaos Kotsopoulos

  Onderzoeksoutput: Thesis fully internal (DIV)

  2569 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Conventionele economische gezondheidsevaluaties richten zich voornamelijk op het rendement van de gezondheidszorg-service-begroting en richten zich zelden op de bredere gevolgen. Het laatste betreft een variatie aan externe, de impact van ziektes op kennis en prestaties op school en ook gedragseff ecten die economische beslissingen kunnen veranderen. Het benaderen van economische evaluaties in de gezondheidszorg in een breed perspectief, welke rekening houdt met een aanzienlijk deel van de bredere voordelen voor welzijn en externe, vereist een nieuwe beeldvorming en nieuwe methoden voor de meting van de voordelen.

  In Part I van dit proefschrift wordt een kwantitatief analytische methodologisch kader voor het beoordelen van het perspectief van de overheid van de fi scale invloed van gezondheidsproblemen en de fi scale voordelen van preventieve en therapeutische ingrepen (interventies) en immunisaties gepresenteerd. Part II van dit proefschrift betrekt de methode op pediatrische, jongeren en volwassenen immunisering. Part III richt zich op het meten van de bredere voordelen van het behandelen van ADHD in Duitsland.

  Aanvullend is voorgesteld dat er een overgangsdomein is, welke de micro- en macro-economische verbetering toegeschrijven aan welzijnsveranderingen verbindt. De tegenwoordig beschikbare economische evaluatie methoden laten doorgaans deze gevolgen achterwege, echter; zij kunnen worden aangepast om deze overgangsgevolgen te integreren. Ondanks de kanttekeningen en de praktische uitdagingen voor het uitvoeren van een bredere economische analyse, wordt gesuggereerd dat het verruiming van de voordelen, waar rekening mee wordt gehouden in een economische evaluatie, het waarschijnlijker maakt dat welzijnsmaatregelen met bredere voordelen en/of externe eff ecten, de voorkeur hebben.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Postma, Maarten, Supervisor
  • Connolly, Mark, Co-supervisor
  Datum van toekenning29-mei-2015
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-7771-1
  Elektronische ISBN's978-90-367-7770-4
  StatusPublished - 2015

  Citeer dit