On protein quality control, myofibrillar myopathies, and neurodegeneration

Melanie Meister

  Onderzoeksoutput

  1644 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Eiwitten zijn bouwstenen van de cel en het is noodzakelijk dat zij in specifieke -vooraf bepaalde – 3-dimensionale vormen ‘gevouwen’ worden om hun functies binnen de cel te kunnen vervullen. De cel heeft een speciaal netwerk (Protein Quality Control [PQC] netwerk) die de kwaliteit van dergelijke eiwit-vouwing controleert en verkeerd gevouwen eiwitten af kan breken. Dit proces is belangrijk, omdat verkeerd gevouwen eiwitten kunnen gaan samenklonteren in zogenaamde ‘aggregraten’. Deze aggegraten zijn kenmerkend voor ziekten zoals Alzheimer’s, Parkinson’s en Huntington’s en verschillende (hart)spierziekten.

  Zogenaamde ‘chaperonnes’ spelen een sleutelrol in dit PQC netwerk. In dit proefschrift hebben we bestudeerd hoe verschillende chaperones een rol spelen bij deze 'eiwitaggregatie-ziekten’, waarbij wij hebben ons voornamelijk op twee specifieke chaperones hebben gericht: DNAJB6 en BAG3.

  We hebben aangetoond dat DNAJB6 bijzonder geschikt is om hersencellen (neuronen) te beschermen tegen de klontering die de ziekte van Huntington veroorzaakt. Daarnaast blijkt uit onze experimenten dat DNAJB6 neuronen zelfs vanuit een ander type hersenencel (astrocyten) neuronen kan beschermen.

  Genetische mutaties in de chaperonnes DNAJB6 en BAG3 zelf veroorzaken eveneens aggregatie-ziekten. Ons onderzoek richtte zich voornamelijk op een BAG3-mutatie die een ernstige spierziekte bij kinderen veroorzaakt. We hebben aangetoond dat deze BAG3-mutatie met maar een miniem functioneel defect catastrofale effecten heeft op het PQC netwerk en daarmee snelle degeneratie van cellen veroorzaakt.

  Samenvattend tone we in dit proefschrift aan hoe essentieel een goed functionerend PQC is voor de cel en daarmee voor gezond ouder worden.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Kampinga, Harrie, Supervisor
  • Carra, Serena, Co-supervisor
  Datum van toekenning9-mei-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-9806-8
  Elektronische ISBN's978-90-367-9805-1
  StatusPublished - 2017

  Citeer dit