On the cause of multiple sclerosis: Molecular mechanisms regulating myelin biogenesis

Marjolein Bijlard

  Onderzoeksoutput

  1257 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Hoe myeline wordt gemaakt en hoe die kennis van nut kan zijn om een effectieve therapie voor MS te ontwikkelen.

  Myeline, de vette isolatielaag rondom zenuwcellen, raakt bij multiple sclerose (MS)-patiënten beschadigd door onder andere ontstekingsreacties. Die beschadigingen worden op den duur niet meer hersteld. Om te begrijpen waarom dat niet meer gebeurt, is het belangrijk te weten hoe in normale situaties de myelinemembranen worden gevormd. Met die kennis verwachten we gereedschap in handen te krijgen om de aanmaak van nieuw myeline in de aangetaste gebieden (‘laesies’) weer in gang te zetten en zo de beschermende myeline-laag weer op te bouwen.
  In dit onderzoek hebben we o.a. inzicht gekregen in de wijze waarop de twee belangrijkste myeline eiwitten, MBP en PLP, beïnvloed kunnen worden in de aanmaak van myeline. Zo hebben we bijvoorbeeld waargenomen dat wanneer de aanmaak van syntaxine 4, een bekend ankereiwit in transportprocessen, in voorlopercellen van oligodendrocyten wordt geblokkeerd, er geen MBP eiwit meer wordt ingebouwd in het myeline. Ook hebben we vastgesteld dat de transportroute van PLP verandert, wanneer in rijpere oligodendrocyten MAL eiwit – een transport-regulerend eiwit – wordt gemaakt. Maar ook factoren van buiten de cel hebben invloed op de aanmaak van myeline. Zoals de ontstekingsmediator TNFα, aanwezig in MS laesies, die ervoor zorgt dat het geraamte van de cel (cytoskelet) in volwassen oligodendrocyten dusdanig wordt aangetast, dat het MBP eiwit niet meer volledig in myeline terechtkomt.
  Dit onderzoek geeft nieuw en gedetailleerd inzicht in de moleculaire mechanismen die de lokalisatie van de belangrijkste myeline componenten reguleren, en daarmee de myeline aanmaak. Deze resultaten kunnen in de toekomst helpen om nieuwe behandelingen voor MS te ontwikkelen.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Hoekstra, Dick, Supervisor
  • Baron, Wia, Co-supervisor
  Datum van toekenning4-apr.-2016
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-8698-0
  Elektronische ISBN's978-90-367-8697-3
  StatusPublished - 2016

  Citeer dit