Optimisation of dry powder inhalation: The application of air classifier and laser diffraction technology for the generation and characterisation of aerosols from adhesive mixtures

Onderzoeksoutput

5944 Downloads (Pure)

Samenvatting

Inhalatiegeneesmiddelen worden gegeven in doseringen variërend van enkele microgrammen tot enkele honderden milligrammen. Een gemiddelde poederdosis van 400 microgram (µg) heeft de grootte van een enkel suikerkristal. Om hieruit deeltjes van 0.001 tot 0.005 mm te krijgen moet het kristal tot globaal 2 tot 8 miljoen kleinere deeltjes worden vermalen. Door de kleine deeltjesgrootte ontstaat een sterk klonterig en plakkerig poeder (erger dan poedersuiker), dat zonder toevoegingen van hulpstoffen niet in de juiste hoeveelheid aan de patiënt kan worden toegediend. De hulpstoffen verdunnen het geneesmiddel waardoor de gewenste dosering beter kan worden afgemeten en verbeteren ook de stromingseigenschappen van het poeder. Tijdens het inhaleren moeten de farmacondeeltjes echter weer worden losgemaakt van de dragerdeeltjes. Zowel de krachten in het mengsel, die tot klontering leiden, als de scheidingskrachten moeten tijdens de inhalatie dus goed kunnen worden gecontroleerd en op elkaar afgestemd. Anne de Boer deed onderzoek naar deze processen en ontwikkelde uiteindelijk een nieuw technologisch principe om de samengeklonterde poeders in een fijn verdeelde aërosol om te zetten die diep in de longen kan doordringen. Deze technologie is inmiddels in twee nieuwe inhalatoren verwerkt. De Novolizer® is een inhalator geschikt voor longziekten zoals astma en COPD. De Twincer® is een uiterst innovatieve (wegwerp)inhalator, die in vergelijking met de tot nog toe op de markt gebrachte inhalatoren een 10 tot 25 keer zo hoge dosis desintegreert met dezelfde effectiviteit bij slechts een kwart van de inhalatie inspanning. Toepassingen voor deze inhalator liggen bijvoorbeeld in de toediening van hoog gedoseerde antibiotica bij taaislijmziekte (Cystic Fibrosis: CF) en vaccins (o.a. tegen influenza en mazelen).
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Frijlink, Erik, Supervisor
Datum van toekenning10-jun.-2005
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's9036722675, 9036722683
StatusPublished - 2005

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksthema's van 'Optimisation of dry powder inhalation: The application of air classifier and laser diffraction technology for the generation and characterisation of aerosols from adhesive mixtures'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit