Organic chemistry around young high-mass stars: Observational and theoretical

Onderzoeksoutput

749 Downloads (Pure)

Samenvatting

Sterrenkundige weten dat er sterren bestaan die veel groter zijn dan onze zon (hoge-massa sterren), maar hoe zo vormen is niet bekend. Ik bestudeer chemicaliën in het gas rondom vormende hoge-massa sterren. Hiervoor gebruik ik speciale telescopen zoals het Atacama Large Millimeter Array (ALMA) dat licht uit koud stof en gas kan detecteren - licht dat voor de meeste telescopen onzichtbaar is door dit stof. Mijn twee doelen zijn: ten eerste, om beter te begrijpen hoe hoge-massa sterren vormen door naar de chemicaliën rondom jonge sterren te kijken; en ten tweede, te begrijpen wat voor chemie plaatsvindt in de ruimte.
Veel van mijn proefschrift is gewijd aan het eerste deel, waarvoor ik een meervoudig sterrenstelsel met uiteenlopende chemicaliën op verschillende plekken bestudeer. Dit is interessant omdat dit verschil erg onverwachts is. Met behulp van computer modellen, heb ik gevonden dat dit mogelijk is voor dit specifieke molecuul als er een evolutionair verschil van 2000 jaar zit tussen de locaties.
Voor het tweede deel heb ik verschillende jonge sterren bestudeerd, en specifiek hoe de verdeling en verandering van een bepaalde molecuul, formamide, vergelijkt met twee mogelijke bronnen van dit molecuul. Dit is belangrijk astrochemisch werk omdat er discussie is over of formamide in het ijs vormt zodra dit opwarmt (de eerste bron), of dat het in het warme gas vormt (de andere bron). Formamide is een belangrijk molecuul omdat het mogelijk aan de basis staat van aminozuren en andere belangrijke moleculen voor het leven.
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • van der Tak, Floris, Supervisor
  • Barthel, Pieter, Supervisor
Datum van toekenning12-okt.-2018
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-94-034-1004-3
Elektronische ISBN's978-94-034-1003-6
StatusPublished - 2018

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksthema's van 'Organic chemistry around young high-mass stars: Observational and theoretical'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit