Patient education in medical-specialist consultations

Vertaalde titel van de bijdrage: Patiëntenvoorlichting in de consulten van medisch specialisten

Jan Wouda

    Onderzoeksoutput

    1473 Downloads (Pure)

    Samenvatting

    Dit proefschrift gaat over de bekwaamheid in patiëntenvoorlichting van medisch specialisten (in opleiding) en hoe het onderwijs in het geven van patiëntenvoorlichting kan worden verbeterd.
    Op basis van een model van beschouwend-spontaan handelen kan het beperkte effect van cursorisch communicatieonderwijs op de communicatieve bekwaamheid van specialisten in de klinische praktijk worden verklaard. Het model van doelbewust oefenen dat een aanvulling biedt op het model van beschouwend-spontaan handelen, geeft aan onder welke voorwaarden het wel mogelijk is om de bekwaamheid in patiëntenvoorlichting in de spreekkamer te vergroten. Aangezien deze voorwaarden niet voldoende aanwezig zijn in het huidige medisch onderwijs, ontbreekt de vereiste bekwaamheid in patiëntenvoorlichting bij medisch specialisten (in opleiding). Bovendien wisselt de kwaliteit van de patiëntenvoorlichting per specialist vrij sterk, dat wil zeggen dat een specialist in sommige consulten wellicht voldoende kwaliteit biedt, maar dat in andere consulten zijn patiëntenvoorlichting onder de maat blijft.
    Op basis van het model van doelbewust oefenen hebben we een onderwijsprogramma ontwikkeld, video-CAF genaamd, waarbij arts-assistenten in opleiding tot medisch specialist aan de hand van op video opgenomen poliklinische consulten hun eigen communicatie beoordelen en hierover tevens feedback krijgen van hun klinisch supervisoren. Uit ons onderzoek bleek dat deelname aan het programma resulteerde in meer inzicht in de eigen communicatieve competentie en tevens in een kleine verbetering van de bekwaamheid in patiëntenvoorlichting. Uit verder onderzoek bleek echter dat de bekwaamheid van de supervisoren in het geven van voorlichting niet beter is dan die van de specialisten in opleiding, en dat de supervisoren wat betreft deze bekwaamheid dan ook onvoldoende geloofwaardig zijn om als rolmodel, begeleider en beoordelaar te kunnen functioneren. Wij denken daarom dat intervisie bestaande uit wederzijdse en gelijkwaardige beoordeling en feedback, meer geschikt is om de kwaliteit van de patiëntenvoorlichting van medisch specialisten (in opleiding) te verbeteren, dan eenzijdige supervisie van de specialisten in opleiding.
    Vertaalde titel van de bijdragePatiëntenvoorlichting in de consulten van medisch specialisten
    Originele taal-2English
    KwalificatieDoctor of Philosophy
    Toekennende instantie
    • Rijksuniversiteit Groningen
    Begeleider(s)/adviseur
    • van de Wiel, Henricus, Supervisor
    • Weijmar Schultz, Willibrord, Supervisor
    Datum van toekenning4-jun.-2014
    Plaats van publicatie[S.l.]
    Uitgever
    Gedrukte ISBN's978-90-367-6937-2
    Elektronische ISBN's978-90-367-6938-9
    StatusPublished - 2014

    Vingerafdruk

    Duik in de onderzoeksthema's van 'Patiëntenvoorlichting in de consulten van medisch specialisten'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

    Citeer dit