Patient-relevant outcomes of stool testing in pediatric inflammatory bowel disease.

Vertaalde titel van de bijdrage: Patient relevante uitkomsten van ontlastingstesten bij kinderen met een inflammatoire darmziekte.

Anke Heida

  Onderzoeksoutput

  2902 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  De Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn aandoeningen van het maag- en darmstelsel, en de verzamelnaam voor deze twee aandoeningen is IBD (inflammatory bowel disease). IBD wordt gekenmerkt door het komen en gaan van darmontstekingen. Tijdens actieve ziekte moet de behandeling geïntensiveerd worden. Als dit te laat of helemaal niet gedaan wordt, dan heeft de patiënt kans op voortschrijdende darmschade.

  Wij onderzochten of met behulp van een ontlastingstest snel kan worden herkend of een kind IBD heeft. Door gebruik te maken van de calprotectine of calgranuline C test kan de arts eenvoudig en snel voorspellen of de kans op IBD groot of klein is. Alleen kinderen met een groot risico op IBD hoeven dan een darmkijkonderzoek (endoscopie) onder narcose te ondergaan.

  Als de ziekte IBD bevestigd is kan de ontlastingstest calprotectine vervolgens gebruikt worden om het beloop over de tijd te volgen. Wij ontwikkelden een methode waarbij we niet alleen op basis van gerapporteerde symptomen, maar ook op basis van de calprotectine test bepaalden of een behandeling moest worden bijgestuurd. Met deze methode, IBD-live genaamd, konden tieners met IBD op afstand gevolgd worden. Via Internet werd een symptoomscore ingevuld, en het ontlastingsmonster werd per post naar het ziekenhuislaboratorium gestuurd. Via een beveiligde portal werden zowel de patiënt als de kinderarts geïnformeerd over de actuele gezondheidssituatie. Met deze nieuwe methode kunnen tieners met IBD thuisblijven als het kan, en gaan ze naar het ziekenhuis als het moet. In de toekomst kan het monitoren op afstand mogelijk nog efficiënter worden wanneer de calprotectine uitslag nog sneller bekend is. Dit zou op korte termijn al ingevoerd kunnen worden door een calprotectine thuistest die gebruik maakt van een app op de smartphone te koppelen aan het IBD-live programma. Behandeladviezen kunnen dan nog sneller beschikbaar zijn en op deze manier krijgen tieners met IBD en kinderartsen mogelijk nog meer grip op deze chronische aandoening.
  Vertaalde titel van de bijdragePatient relevante uitkomsten van ontlastingstesten bij kinderen met een inflammatoire darmziekte.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Verkade, Henkjan, Supervisor
  • van Rheenen, Patrick, Co-supervisor
  Datum van toekenning13-dec.-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0212-3
  Elektronische ISBN's978-94-034-0211-6
  StatusPublished - 2017

  Vingerafdruk

  Duik in de onderzoeksthema's van 'Patient relevante uitkomsten van ontlastingstesten bij kinderen met een inflammatoire darmziekte.'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

  Citeer dit