Peptides in motion

Claudia Poloni

Onderzoeksoutput

1513 Downloads (Pure)

Samenvatting

Het controleren van biologische processen is al sinds mensenheugenis een uitdaging voor scheikundigen en biochemici. De mogelijkheid om specifieke biologische functionaliteit te beïnvloeden helpt wetenschappers een beter begrip te krijgen van biologische processen. Wanneer deze processen gerelateerd zijn aan pathologie, is het misschien zelfs mogelijk nieuwe inzichten aangaande de ontwikkeling van ziektes te vergaren met uiteindelijke climax de ontdekking van nieuwe geneeswijzen. Om dit te bewerkstelligen kan de controle over biologische processen worden vergaard door licht te gebruiken als stimulus. Het voordeel van licht is dat het niet invasief is en meestal bio-orthogonaal: het verhinderd de werking van biologische functie niet. Controle over biologische functionaliteit doormiddel van licht kan worden verkregen door het gebruik van fotoschakelaars. Dit zijn moleculen welke een verandering in conformatie ondergaan na beschijning met licht.
In dit proefschrift worden de structuren van fotoschakelbare moleculen en strategieën om deze in te lijven in peptiden beschreven. Illustratieve voorbeelden van fotoschakelbare peptiden worden uitgelicht met extra focus op peptide domeinen waaronder foto-sensitieve β-haarspeld en zink-vinger domeinen.
De gepresenteerde resultaten in dit proefschrift streven naar de vaststelling van nieuwe methodes voor de modificatie van peptiden, enzymen en eiwitten door gebruik van fotoschakelaars. In het bijzonder zijn sterische gehinderde alkenen voor het eerst in peptiden ingelijfd. Uiteindelijk zou dit werk mogelijk kunnen leiden tot nieuwe methodes voor de modificatie van fotogevoelige oppervlakken met biomoleculen en voor de opbouw van nieuwe foto-responsieve bio-systemen.
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Feringa, Ben L., Supervisor
  • Szymanski, Wiktor, Co-supervisor
Datum van toekenning5-feb-2016
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-90-367-8459-7
Elektronische ISBN's978-90-367-8458-0
StatusPublished - 2016

Citeer dit