Pharmacokinetics and optimal exposure of antifungal drugs in critically ill patients

Vertaalde titel van de bijdrage: Farmacokinetiek en optimale blootstelling aan antischimmelmiddelen in ernstig zieke patiënten

Kimberly Corina Maria van der Elst

  Onderzoeksoutput: Thesis fully internal (DIV)

  2061 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  In de afgelopen jaren is bij de behandeling van kanker steeds agressievere chemotherapie ingezet met als gevolg een sterk verzwakt immuunsysteem van de patiënt. Bovendien zorgt het toenemende aantal mogelijkheden op het gebied van orgaantransplantatie voor meer patiënten die geneesmiddelen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken. Deze patiënten met een verzwakt immuunsysteem lopen het risico op een levensbedreigende schimmelinfectie. Bij deze ernstig zieke patiënten kunnen het gedrag van een geneesmiddel in het lichaam en de concentratie van het geneesmiddel in het bloed echter afwijken van die van gezonde mensen.
  In dit proefschrift hebben we het gedrag en de blootstelling aan antischimmelmiddelen geëvalueerd en de relatie met het resultaat van de behandeling vastgesteld in ernstig zieke volwassenen en kinderen. Tevens hebben we methodes ontwikkeld voor het bepalen van de geneesmiddelconcentratie in bloed/speeksel die niet belastend zijn voor de patiënt. De blootstelling aan verschillende antischimmelmiddelen was vaak onvoldoende in ernstig zieke volwassenen en kinderen waarbij de standaarddosering antischimmelmiddel werd gegeven.
  Een adequate blootstelling is essentieel voor een effectieve behandeling en dus voor een beter resultaat van de behandeling. Onze bevindingen laten zien dat er een meer geïndividualiseerde dosering moet worden ontwikkeld voor deze patiënten. Deze dosering zou gebaseerd moeten zijn op de kenmerken van de schimmel en op de kenmerken van de patiënt (onderliggende aandoening en behandeling van die aandoening, leidend tot een veranderd gedrag van het geneesmiddel). Met behulp van deze strategie is het mogelijk de behandeling van patiënten met een ernstige schimmelinfectie te verbeteren, gebruikmakend van de huidig beschikbare geneesmiddelen.
  Vertaalde titel van de bijdrageFarmacokinetiek en optimale blootstelling aan antischimmelmiddelen in ernstig zieke patiënten
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Kosterink, Jos, Supervisor
  • van der Werf, Tjip, Supervisor
  • Uges, Donald, Supervisor
  • Alffenaar, Jan Willem, Co-supervisor
  Datum van toekenning5-jun.-2015
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-7864-0
  Elektronische ISBN's978-90-367-7863-3
  StatusPublished - 2015

  Citeer dit