Lichamelijke activiteit en symptomen van depressie: is een gezond lichaam nodig voor een gezonde geest?

Nikolaos Stavrakakis

  Onderzoeksoutput

  3197 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Lichamelijk beweging helpt mogelijk om depressieve symptomen te verminderen en is daarom voorgesteld als een eventuele behandeling voor depressie. Dit proefschrift onderzocht de relatie tussen lichamelijke beweging en depressieve symptomen in adolescenten en volwassenen.
  Kort samengevat lieten de studies in dit proefschrift zien dat een gebrek aan lichamelijke beweging vooraf gaat aan depressieve symptomen, en omgekeerd dat personen met depressieve symptomen minder actief werden. De verbanden waren echter zwak. Er was geen beschermend effect van lichamelijke beweging op de ontwikkeling van een depressieve episode in de vroege volwassenheid. Daarnaast vonden we geen aanwijzingen dat genetische of psychosociale factoren het verband tussen lichamelijke beweging en depressieve symptomen kon verklaren. Onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke beweging en stemming bij volwassenen toonde grote individuele verschillen in de aard en de richting van deze relaties: sommige personen hadden baat bij lichamelijke beweging, terwijl anderen dat niet hadden, ongeacht of personen depressief waren of niet. Het bewijs dat lichamelijke beweging depressieve symptomen kan verlichten is daarom relatief zwak. Aanvullend onderzoek is nodig om opheldering te geven of lichamelijke beweging een oorzakelijk verband heeft met depressieve symptomen.
  Vertaalde titel van de bijdrageLichamelijke activiteit en symptomen van depressie: is een gezond lichaam nodig voor een gezonde geest?
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Oldehinkel, Tineke, Supervisor
  • de Jonge, Peter, Supervisor
  • Roest, Annelieke, Co-supervisor
  Datum van toekenning9-mrt-2015
  Plaats van publicatie[S.l.]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-7600-4
  Elektronische ISBN's978-90-367-7599-1
  StatusPublished - 2015

  Citeer dit