Physical drivers of the cosmic star formation history

William James Pearson

Onderzoeksoutput: Thesis fully internal (DIV)

150 Downloads (Pure)

Samenvatting

Kennis over de opbouw van sterren is cruciaal voor het begrijpen waarom ons universum er vandaag de dag zo uitziet: het zijn de sterren die de nachtelijke hemel verlichten. Dit proefschrift onderzoekt enkele van de drijfveren van deze stervorming over de geschiedenis van het universum.

Het verband tussen de snelheid van stervorming en de massa van sterren in sterrenstelsels wordt bestudeerd, tezamen met het verband tussen stervorming en fusies van sterrenstelsels. Hiervoor zijn nieuwe technieken nodig om nauwkeurige schattingen van de stervormingssnelheid te maken en fusies van sterrenstelsels te detecteren. Een belangrijk onderdeel van de schattingen van de stervormingssnelheid, de emissie in het ver-infrarood, heeft te lijden onder een relatief lage resolutie waardoor individuele sterrenstelsels in elkaar op lijken te gaan en niet langer van elkaar te onderscheiden zijn.

In dit proefschrift zijn de bestaande technieken voor het onderscheiden van zulke sterrenstelsels verbeterd, waardoor een betere extractie van de helderheid in het ver-infrarood, en daarmee van de stervormingssnelheid, mogelijk is. Dit proefschrift maakt gebruik van de nieuwste technieken om fuserende sterrenstelsels te identificeren in zowel simulaties als echte waarnemingen.

Onderzoek naar de relatie tussen de stervormingssnelheid en de massa van sterren in sterrenstelsels heeft uitgewezen dat in het vroege heelal hoge en lage massa sterrenstelsels met dezelfde snelheid sterren vormden. Naarmate het heelal ouder werd, konden de hoge massa sterrenstelsels minder goed nieuwe sterren vormen. Daarnaast bleek dat fusies van sterrenstelsels niet van grote invloed zijn op stervormingssnelheid, maar wel tot uitbarstingen van stervorming kunnen leiden.
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • van der Tak, Floris, Supervisor
  • Wang, Lingyu, Co-supervisor
Datum van toekenning22-nov-2019
Plaats van publicatieGroningen
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-94-034-2128-5
Elektronische ISBN's978-94-034-2127-8
DOI's
StatusPublished - 2019

Citeer dit