Planning of Combined Make-to-Order and Make-to-Stock Production

Bartholomeus Jacobus Beemsterboer

Onderzoeksoutput

1501 Downloads (Pure)

Samenvatting

Productiebedrijven worden dagelijks geconfronteerd met de uitdaging om te produceren tegen zo laag mogelijke kosten, terwijl ze te maken hebben met een onzekere vraag naar producten. Bedrijven hebben keuze uit twee hoofdmethoden om hiermee om te gaan: vooraf produceren en dan uit voorraad leveren of produceren op bestelling. Als een bedrijf beide methoden gebruikt binnen één productiesysteem spreken we van ‘hybride productie’. Omdat echter de manieren van plannen van voorraadproductie en productie op bestelling erg van elkaar verschillen, ligt het niet direct voor hand hoe de planning van een hybride productiesysteem georganiseerd moet worden. In dit proefschrift nemen we deze uitdaging onder de loep.

Een belangrijke uitdaging bij productie op bestelling is het halen van strakke leveringsdeadlines. De prioriteit van een order hangt dus doorgaans af van de resterende tijd tot de deadline. Bij voorraadproductie bestaat de uitdaging uit het laag houden van de voorraadkosten en tegelijkertijd het behouden van voldoende voorraad om klanten direct te leveren. Op de productievloer hangt daarom de prioriteit van voorraadproducten doorgaans af van het voorraadniveau.

In veel bestaande, populaire methoden om hybride productie te plannen wordt de planning van één van de ordertypen geïntegreerd in een methode die bedoeld is voor de ander. Hierbij wordt echter gemakkelijk voorbijgegaan aan interacties en invloeden van een hybride productiesysteem. In een aantal studies toont dit proefschrift hoe de planning van orderproductie en voorraadproductie kan worden geïntegreerd op een meer flexibele manier en dat dit significante kosten- en/of leveringsvoordelen op kan leveren.
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Teunter, Ruud, Supervisor
  • Land, Martin, Co-supervisor
Datum van toekenning6-okt.-2016
Plaats van publicatieGroningen
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-90-367-9011-6
Elektronische ISBN's978-90-367-9010-9
StatusPublished - 2016

Citeer dit