Preclinical molecular imaging of target expression and target dynamics in cancer

Martin Pool

  Onderzoeksoutput

  323 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Nieuwe tracers brengen medicijnen in tumoren in beeld

  Door nieuwe antikankermedicijnen te voorzien van een radioactief of fluorescent label, kunnen onderzoekers beter volgen hoe deze medicijnen worden opgenomen door de tumor en welke factoren daar effect op hebben. Apotheker Martin Pool ontwikkelde een aantal van zulke nieuwe ‘tracers’ op basis van nieuwe geneesmiddelen tegen bepaalde receptoren en eiwitten die vaak ontregeld blijken als iemand kanker heeft: EFGR, HER2, HER3, c-MET en EpCAM. De door Pool ontwikkelde tracers blijken allen goed te werken.

  Moleculaire beeldvorming is een aantrekkelijk middel voor onderzoekers om vast te stellen hoe goed antikankermedicijnen hun doelwit bereiken, en hoe ze opgenomen en verdeeld worden in de organen en het tumorweefsel. Gelabelde geneesmiddelen kunnen daarbij worden ingezet om de effecten van medicatie en andere factoren op de tumoropname te onderzoeken. Moleculair biologen, artsen en apothekers werken daarom nauw samen bij het ontwikkelen van nieuwe antikankermedicijnen. Een groot voordeel van moleculaire beeldvorming is dat dit onderzoek minder belastend is voor patiënten dan invasief onderzoek zoals het wegnemen van een stukje tumor.

  Pool concentreerde zich in zijn onderzoek op het ontwikkelen van speciaal gelabelde medicijnen, namelijk zogenoemde Zirconium-89 en IRDye 800CW-gelabelde antilichamen en antilichaamfragmenten. Hij concludeert op basis van preklinische studies dat de nieuwe, oplichtende zoekstoffen geschikt zijn om de effecten van medicatie, resistentie tegen medicatie en van eiwitten in de bloedbaan op de tumoropname en weefseldistributie te kunnen bestuderen. Het onderzoek kan daarmee de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen ondersteunen.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • de Vries, Liesbeth, Supervisor
  • Lub-de Hooge, Marjolijn, Co-supervisor
  • Terwisscha Van Scheltinga, Antonius, Co-supervisor
  Datum van toekenning12-apr.-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  StatusPublished - 2017

  Vingerafdruk

  Duik in de onderzoeksthema's van 'Preclinical molecular imaging of target expression and target dynamics in cancer'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

  Citeer dit