Programming of adult metabolic health by dietary lipids in early life

Annemarie Oosting

  Onderzoeksoutput

  700 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Obesitas komt steeds vaker op jonge leeftijd voor. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling gezien associaties met metabole ziekten vroeg in het leven en zeer beperkte effectiviteit van behandeling. Preventie is daarom van groot belang.
  Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat (omgevings)factoren in het vroege leven, met name voeding, een rol spelen in het risico op de ontwikkeling van obesitas en metabole ziekten later in het leven.
  Dit proefschrift beschrijft hoe de samenstelling en fysische structuur van voedingsvet op zeer jonge leeftijd het risico op de ontwikkeling van obesitas beinvloedt. Hierbij is gebruik gemaakt van een muismodel voor zgn. nutritionele programmering.
  Uit de resultaten kunnen we concluderen dat het verlagen van de n-6 / n-3 vetzuur ratio in de voeding van pasgeboren muizen beschermt tegen overmatige vetaanzet, door verlaging van linolzuur of door toevoeging van n-3 langketenige meervoudig onverzadigde vetzuren, later in het leven. Naast de vetzuursamenstelling, blijkt ook de fysische vetstructuur een rol te spelen in gevoeligheid voor obesitas later in het leven: grote, met fosfolipiden omgeven vetdruppels (zoals aanwezig in moedermelk) in voeding beschermden pasgeboren muizen tegen overmatige vetaanzet in volwassenheid.
  Tezamen benadrukken onze data het belang van de kwaliteit van voedingsvetten in de vroege postnatale periode voor metabole gezondheid en het risico op obesitas later in het leven. Indien de huidige bevindingen in muizen bevestigd kunnen worden in mensen, zou dit de basis kunnen zijn voor nieuwe strategieën om obesitas in een vroeg stadium te voorkomen middels aanpassingen in de voeding van zuigelingen en jonge kinderen.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Verkade, Henkjan, Supervisor
  • van der Beek, Eline, Co-supervisor
  Datum van toekenning14-mei-2014
  Plaats van publicatie[S.l.]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-6464-773-4
  Elektronische ISBN's978-90-367-7060-6
  StatusPublished - 2014

  Vingerafdruk

  Duik in de onderzoeksthema's van 'Programming of adult metabolic health by dietary lipids in early life'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

  Citeer dit