Prostate Specific-Antigen Testing Policy: Non-Urologists and Guideline Adherence

Saskia van der Meer

  Onderzoeksoutput

  776 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Het gebruik van de Prostaat-Specifiek Antigeen (PSA) test voor het screenen op prostaatkanker blijft controversieel, omdat er zowel voor- als nadelen aan de test kleven. Daarom wordt het door alle richtlijnen essentieel geacht dat artsen de patiënt adequaat informeren over deze voors en tegens, zodat de patiënt een weloverwogen beslissing kan nemen. Wij beschrijven in deze studie dat patiënten zelden volledig worden geïnformeerd door zowel huisartsen als niet-urologische medisch specialisten, waardoor patiënten niet in staat zijn om deze weloverwogen beslissing te nemen over het al dan niet ondergaan van de PSA test.
  De richtlijnen adviseren artsen ook altijd een rectaal toucher te verrichten bij een PSA test verzoek, om voldoende geïnformeerd te zijn over de conditie van de prostaat. Dit blijkt echter maar in 30-50% van de gevallen te worden gedaan.
  Ook het gehanteerde follow-up beleid na een PSA test door huisartsen en niet-urologische medisch specialisten varieert enorm en is niet in overeenstemming met de richtlijnen. In plaats van follow-up voor een matig verhoogde PSA uitslag zullen oudere patiënten en patiënten met comorbiditeit vaker gerustgesteld worden of überhaupt niet worden geïnformeerd over de uitslag, omdat deze groep patiënten mogelijk minder kans heeft op het ontwikkelen van een klinisch relevant prostaatcarcinoom. Door dit follow-up beleid worden deze patiënten verdere testen met bijkomende mogelijke schade onthouden. Dit maakt echter het verrichten van het merendeel van deze PSA testen discutabel.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • van der Meer, Klaas, Supervisor
  • Nijman, Johan, Supervisor
  • Blanker, Marco, Co-supervisor
  • Steffens, Martijn G., Co-supervisor, Externe Persoon
  Datum van toekenning21-okt.-2015
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-6464-920-2
  StatusPublished - 2015

  Citeer dit