Reasoning about self and others

Vertaalde titel van de bijdrage: Redeneren over zelf en anderen

Ben Meijering

Onderzoeksoutput

1150 Downloads (Pure)

Samenvatting

Dit proefschrift gaat over hoe mensen redeneren over andermans denken - hun kennis, gedachten en intenties. Het redeneren over andermans denken is noodzakelijk in sociale interacties, om het gedrag van anderen te begrijpen.
In tegenstelling tot andere studies, die impliceren dat ‘sociaal redeneren’ complex is en gelimiteerd door cognitieve capaciteiten, laten wij zien dat mensen beter kunnen worden in deze vaardigheid. Cognitieve limieten verdwijnen door simpele ingrepen, zoals stapsgewijs trainen, visuele ondersteuning en het stellen van vragen. Ons onderzoek laat tevens zien dat suboptimale uitkomsten in sociale interacties soms te wijten zijn aan het gebruik van verkeerde strategieën. Simpele ingrepen kunnen ook hier uitkomst zijn: door mensen te helpen betere strategieën te ontdekken en toepassen.
De belangrijkste bevinding van dit proefschrift is dat mensen sociale interacties daadwerkelijk interpreteren in termen van andermans denken, ook al is een niet-mentale interpretatie die formeel equivalent is, mogelijk. Zo wordt een rationale computer opponent niet hetzelfde behandeld als een equivalent mechaniek, ook al is de uitkomst in beide situaties hetzelfde. Bovendien is het spelen van een spel vanuit het perspectief van een ander moeilijker dan het spelen van datzelfde spel vanuit het eigen perspectief. Met andere woorden, sociaal redeneren gaat echt over andermans denken. Als zodanig, is het een unieke cognitieve vaardigheid.
Vertaalde titel van de bijdrageRedeneren over zelf en anderen
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Verbrugge, Rineke, Supervisor
  • Taatgen, Niels, Supervisor
  • van Rijn, Hedderik, Co-supervisor
Datum van toekenning6-jun.-2014
Plaats van publicatie[S.l.]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-90-367-7062-0
Elektronische ISBN's978-90-367-7061-3
StatusPublished - 2014

Citeer dit