Risk modelling of transfusion transmissible infections

Tonderai Mapako

  Onderzoeksoutput: Thesis fully internal (DIV)

  2414 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Het modelleren van het risico op bloedoverdraagbare infectieziekten in Afrika
  Bloedtransfusie kan een levensreddende medische behandeling zijn, zeker in Afrika ten zuiden van de Sahara. Er is echter een risico van transfusie overdraagbare infecties die kan worden geminimaliseerd door geschikte bloeddonoren te selecteren en bloed te testen. Ondanks deze veiligheidsmaatregelen is het risico van transfusie overdraagbare infecties niet tot nul te reduceren, vandaar de behoefte dit rest-risico te berekenen met modellen.
  We onderzochten de HIV-dynamiek in het algemene en de bloeddonorpopulaties in Zimbabwe. Dit maakte de identificatie mogelijk van een laag risico populatie voor de overdracht van HIV. We gebruikten drie methodes om de overdracht van HBV, HCV en HIV te berekenen. Vergelijkbare resultaten werden gevonden, dit geeft vertrouwen voor het gebruik van deze modellen. Globalisering is een uitdaging voor de bloedtransfusieveiligheid omdat bloeddonoren in toenemende mate naar gebieden reizen met bloed overdraagbare infectieziekten. Daarom ontwikkelden wij een nieuwe methode om het risico te bereken van de overdracht van een infectieziekte door een bloeddonor die door een gebied reist met een bloedoverdraagbare infectieziekte. Omdat in Zimbabwe overwogen wordt om gevoelige nucleïnezuur testen voor HBV, HCV en HIV in te voeren, is een kosteneffectiviteitsanalyse uitgevoerd. In verhouding tot de hoge kosten is de gezondheidswinst aan de lage kant. Echter, de verhouding tussen kosten en gezondheidswinst is wel veel gunstiger dan die wordt gevonden voor dezelfde testen in de westerse wereld.
  Het proefschrift laat zien dat er een noodzaak is om risico’s van bloedtransfusies te modelleren om de bloedtransfusieveiligheid te optimaliseren in landen met beperkte financiële mogelijkheden.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Postma, Maarten, Supervisor
  • van Hulst, René, Co-supervisor
  Datum van toekenning9-dec.-2016
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-6233-462-5
  Elektronische ISBN's978-94-6233-463-2
  StatusPublished - 2016

  Citeer dit