Smoking during pregnancy and prenatal programming: Consequences for DNA methylation

Karolin Franziska Meyer

  Onderzoeksoutput: Thesis fully internal (DIV)

  646 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op het ontwikkelen de chronische roken gerelateerde longziekte COPD later in het leven. Dit suggereert dat het ontstaan van COPD z’n oorsprong al kan hebben tijdens de foetale ontwikkeling in de baarmoeder. Risicofactoren voor een bepaalde ziekte kunnen erfelijk zijn en liggen dan vast in ons genetisch materiaal, ons DNA. Daarnaast ontstaan ook veranderingen in het gebruik van het DNA tijdens het leven. Dit zijn zogenaamde epigenetische veranderingen. Epigenetische mechanismen zoals DNA-methylering kunnen hierbij onderliggend zijn.
  UMCG onderzoeker Karolin Meyer onderzocht de schadelijke effecten van roken tijdens de zwangerschap in een muismodel voor COPD. Prenataal blootgestelde foetale en neonatale hadden een lager geboortegewicht en een lagere genexpressie van Igf1 en Igf1r in de lever en longen. De IGF1-signaleringsroute is belangrijk voor foetale ontwikkeling. De expressie van Igf1 en Igf1r was omgekeerd gecorreleerd met DNA-methylering in de Igf1- en Igf1r-genen. Dit effect was orgaan, leeftijd en geslachtsafhankelijk. Bovendien veranderde de prenatale rookblootstelling DNA-methylering van het Cyp2a5-gen. Dit gen is belangrijk voor het ontgiften van nicotine. In toekomstige studies zullen de gevolgen van Cyp2a5 hypermethylatie verder onderzocht worden in relatie met het ontgiften van sigarettenrook en gevoeligheid voor nicotine verslaving.

  De onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het UMCG en binnen het onderzoeksinstituut GRIAC en onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd begeleid door dr. MN Hylkema en dr. T Plosch en werd gefinancierd door het Longfonds. Het proefschrift is getiteld "Roken tijdens de zwangerschap en prenatale programmering - gevolgen voor DNA-methylering.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Timens, Wim, Supervisor
  • Hylkema, Machteld, Co-supervisor
  Datum van toekenning13-dec-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0325-0
  Elektronische ISBN's978-94-034-0324-3
  StatusPublished - 2017

  Citeer dit