Social cognition and treatment in psychosis

Rozanne Janna Margaretha van Donkersgoed

Onderzoeksoutput

1465 Downloads (Pure)

Samenvatting

In dit proefschrift wordt onderzoek gedaan naar sociale cognitie en de behandeling van metacognitie bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Met sociale cognitie wordt bedoeld: de mentale operaties die ten grondslag liggen aan sociale interacties. Met metacognitie wordt verwezen naar het proces van reflecteren op de eigen gedachten en gevoelens en die van anderen.
Uit ons onderzoek komt naar voren dat sociale cognitie al verminderd is vóór het ontstaan van een eerste psychose. Aangezien sociale cognitie invloed heeft op sociaal functioneren en daarmee op de mentale gezondheid, is het van groot belang om sociale cognitie te verbeteren bij mensen die het risico lopen op een psychose.
Empathie, een onderdeel van sociale cognitie, blijkt verminderd bij mensen die een psychose hebben gehad. Ze hebben meer moeite met het lezen van expressieve gezichten in vergelijking met gezonde personen.
Uit eerder onderzoek komt naar voren dat metacognitie verminderd is bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid. We onderzochten een nieuwe therapie die metacognitie wil verbeteren (MERIT therapie) op effectiviteit in een ‘randomized controlled trial’. De mensen in de behandelingsgroep lieten een verbetering in metacognitie zien, een half jaar na de therapie, in vergelijking met de mensen die reguliere behandeling kregen. MERIT is een intensieve therapie en is daarom niet de eerste keus voor behandeling voor elke patiënt, maar het is mogelijk wel nuttig voor specifieke groepen patiënten die niet reageren op standaard, korte therapieën.
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Pijnenborg, Marieke, Supervisor
  • Aleman, Andre, Supervisor
  • Wunderink, Lex, Co-supervisor
Datum van toekenning24-mei-2018
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-94-034-0531-5
Elektronische ISBN's978-94-034-0530-8
StatusPublished - 2018

Citeer dit