Spatio-temporal dynamics of dengue and chikungunya: Understanding arboviral transmission patterns to improve surveillance and control

Maria Fernanda Vincenti Gonzalez

  Onderzoeksoutput

  1834 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Dengue is een van de snelst verspreidende arbovirale infectieziekten. In Venezuela is het lastig gebleken om deze infectie en haar vectormug (Aedes aegypti) te bestrijden. Momenteel richt de bestrijding van dengue zich voornamelijk op de vector, maar dat is tot nu toe onsuccesvol gebleken. Wereldwijd is er een noodzaak om de manier waarop surveillance uitgevoerd wordt te veranderen voor dengue en andere arbovirussen (zoals chikungunya of Zika), aangezien de klassieke aanpak niet effectief lijkt te zijn in het verminderen van de morbiditeit en mortaliteit.
  De resultaten in deze these bieden belangrijke inzichten over temporale en ruimtelijke patronen van dengue en chikungunya patronen in Venezuela. Het benadrukt ook het nut en de relevantie van de geografische informatiesystemen en ruimtelijke analyses voor de surveillance en controle van VBD zoals DENV en CHIKV. Een gecombineerd programma voor de controle van vector-gedragen ziekten waarin temporale, ruimtelijke en tijdruimtelijke analyses worden gebruikt om patronen te herkennen zal helpen om kwetsbare hoge risicozones te herkennen, wat kan leiden tot een vermindering van mortaliteit, morbiditeit en ziektelast voor de populatie en gezondheidscentra.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Friedrich, Alex, Supervisor
  • Grillet, Maria Eugenia, Supervisor, Externe Persoon
  • Tami, Adriana, Co-supervisor
  Datum van toekenning12-dec.-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-1234-4
  Elektronische ISBN's978-94-034-1233-7
  StatusPublished - 2018

  Vingerafdruk

  Duik in de onderzoeksthema's van 'Spatio-temporal dynamics of dengue and chikungunya: Understanding arboviral transmission patterns to improve surveillance and control'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

  Citeer dit