The epidemiology and cost-effectiveness of vaccination strategies against infectious diseases: a focus on Varicella zoster, pandemic influenza A/H1N1 2009, and Streptococcus pneumoniae

Albert Jan van Hoek

  Onderzoeksoutput

  534 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Het varicella zoster virus veroorzaakt waterpokken en gordelroos. Tegen beide ziekten is er een vaccin. In hoofdstuk 2 en 3 laat ik zien dat het vaccineren van ouderen tegen gordelroos kosten effectief is in Engeland en bijna kosten effectief in Nederland. In hoofdstuk 4 en 5 wordt de vraag behandeld of we kinderen moeten vaccineren tegen waterpokken. Het lijk erop dat er een grotere kans is op gordelroos wanneer er geen waterpokken is. Hierdoor is het vaccin alleen kosten effectief als je kijkt op de hele lange termijn, wanneer iedereen minder kans heeft op gordelroos omdat hij/zij gevaccineerd is.
  Tijdens de uitbraak van pandemische griep H1N1 in 2009 was er de vraag hoe het nieuwe vaccin het beste kon worden ingezet; alleen het vaccineren van kinderen, ouderen, risicogroepen of een combinatie. In hoofdstuk 6 wordt de kwaliteit van leven van patiënten met H1N1 beschreven en in hoofdstuk 7 een ‘real time’ kosten effectiviteits analyse gepresenteed. Uit deze analyse blijkt dat het beter was om te focussen op risico groepen op het moment dat het vaccin beschikbaar was in Engeland.
  Streptococcus pneumoniae is een bacterie met 90+ verschillende serotypen. In hoofdstuk 8 en 9 wordt het effect en impact van serotype vervanging behandeld, aangezien het conjugaat vaccin (PCV) alleen beschermt tegen 7, 10 of 13 serotypen. In hoofdstuk 10 en 11 wordt laten zien dat het vaccineren van risicogroepen met PCV niet kosten effectief is en in hoofdstuk 12 en 13 gebruik ik serotype specifieke uitkomsten om te concluderen en dat het gebruik van PCV onder kinderen nog steeds kosten effectief is.
  Originele taal-2English
  Begeleider(s)/adviseur
  • Postma, Maarten, Supervisor
  • Edmunds, W.J., Supervisor, Externe Persoon
  • Miller, E., Supervisor, Externe Persoon
  Datum van toekenning25-feb-2013
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's9789036760324
  Elektronische ISBN's9789036760843
  StatusPublished - 2013

  Citeer dit