The human dimension in the assessment of medicines: Perception, preferences, and decision making in the European regulatory environment

Andrea Rose-Marie Beyer

    Onderzoeksoutput

    1825 Downloads (Pure)

    Samenvatting

    Er is duidelijk bewijs dat mensen risicovolle situaties op verschillende manieren benaderen en er zijn enkele trends waarneembaar met betrekking tot het zien of het nemen van risico's. De invloed van sociale/culturele factoren op onze interactie met technologische vooruitgang, in dit geval medische vooruitgang, wordt al tientallen jaren openlijk erkend door onderzoekers gespecialiseerd in risico's. Dit geldt echter alleen voor leken. Experts konden aan een soortgelijke kritiek ontsnappen met betrekking tot de factoren die invloed hebben op hun visies op potentiële risico's. Van hen wordt aangenomen dat ze zich alleen richten op de waarschijnlijkheid en omvang van het risico. Hierdoor zouden ze in de praktijk de deur sluiten richting een daadwerkelijk dialoog met patiënten en andere niet-experts. De eerste drie hoofdstukken van deze scriptie presenteren de resultaten van veldonderzoek gericht op het evalueren van het psychometrische paradigma onder een groep experts die zich bezighouden met risico-evaluatie binnen de omgeving van farmaceutische regulatie. Het vierde hoofdstuk biedt de resultaten van een multi-criteria tool voor hulp bij besluitvorming die binnen de omgeving van farmaceutische regulatie wordt geëvalueerd en laat zien dat het haalbaar is om dergelijke methodes te integreren binnen het bestaande evaluatieproces voor voordelen vs. risico. De twee laatste hoofdstukken gaan verder op het eerdere hoofdstuk, door gebruik te maken van een multi-criteria benadering om voorkeuren voor behandelresultaten onder patiënten en onder experts (medische beoordelaars) vast te leggen voor 'echte' behandelbeslissingen. Vanaf hier kunnen we beginnen met het kwantificeren waar de waarden met betrekking tot acceptabele voordelen en risico's van expert en de niet-expert verschillen en waar ze samenkomen. Nieuwe paden voor communicatie tussen alle belanghebbenden op het gebied van medisch onderzoek kunnen gevormd worden en de concepten van dialoog en gedeelde besluitvorming kunnen worden gerealiseerd binnen het veld van farmaceutische regulatie.
    Originele taal-2English
    KwalificatieDoctor of Philosophy
    Toekennende instantie
    • Rijksuniversiteit Groningen
    Begeleider(s)/adviseur
    • Hillege, Hans, Supervisor
    • de Graeff, Pieter, Supervisor
    • Fasolo, Barbara, Co-supervisor, Externe Persoon
    Datum van toekenning28-okt.-2015
    Plaats van publicatie[Groningen]
    Uitgever
    Gedrukte ISBN's978-94-6182-614-5
    StatusPublished - 2015

    Vingerafdruk

    Duik in de onderzoeksthema's van 'The human dimension in the assessment of medicines: Perception, preferences, and decision making in the European regulatory environment'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

    Citeer dit