The impact of nutrition on neuroinflammation in vitro and in vivo

Ewelina Anna Kurtys

  Onderzoeksoutput

  2092 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Eten heeft grote invloed op de kwaliteit van ons leven. In dit onderzoeksproject, hebben we ons gericht op voedingscomponenten die potentieel kunnen helpen hersenaandoeningen, zoals een beroerte of cognitieve achteruitgang, te voorkomen, of die als additionele therapie kunnen worden toegepast.
  Voedingscomponenten, zoals vitaminen, oliën, vezelcomponenten en eiwitten, werden getest op geïsoleerde immuuncellen uit de hersenen (microglia). Activering van microglia wordt verondersteld een rol te spelen in de ontwikkeling van hersenaandoeningen. Onze experimenten hebben laten zien dat sommige voedingscomponenten in staat zijn om de activering van microglia te remmen. Vervolgens hebben we in proefdieren een dieet getest dat verhoogde concentraties van deze voedingscomponenten bevatte. Dieren waarin een beroerte werd opgewekt, of die een ingrijpende buikoperatie hebben ondergaan ontvingen een standaard dieet, of een dieet met verhoogde concentraties van de voedingscomponenten die we eerder hadden getest in de geïsoleerde cellen. Dieren die het experimentele dieet ontvingen herstelde beter en vertoonde minder van de symptomen die geassocieerd zijn met ontstekingen in de hersenen.
  Deze studie ondersteunt de hypothese dat voeding een veelbelovend middel is dat kan worden gebruikt als additionele behandeling of preventie van hersenaandoeningen. De studie benadrukt ook het belang van (goede) voeding voor onze gezondheid.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Dierckx, Rudi, Supervisor
  • Eisel, Ulrich, Supervisor
  • de Vries, Erik, Co-supervisor
  • Copray, Joseph, Co-supervisor
  Datum van toekenning13-mrt-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-6182-770-8
  Elektronische ISBN's978-94-6182-777-7
  StatusPublished - 2017

  Citeer dit