De moleculaire rol van Serf2 in ontwikkeling en eiwitaggregatie

Esther Stroo

  Onderzoeksoutput

  571 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Stapeling van schadelijke eiwitten in de hersenen is een van de gemeenschappelijke kenmerken van verschillende neurodegeneratieve ziektes, waaronder de ziekten van Alzheimer en Parkinson. De biologische mechanismen die deze eiwitten schadelijk maken zijn nog steeds onduidelijk. Dit proefschrift bestudeert de functie van een erfelijke factor die schade en stapeling van ziekte-eiwitten kan aandrijven.

  Het uitschakelen van deze factor, Serf2, in muizen reduceert het gewicht en de grootte van embryo’s en veroorzaakt neonatale dood. Pathologische analyse toont minder gerijpt longweefsel waardoor de muizen zonder Serf2 niet kunnen ademen na de geboorte en als gevolg daarvan sterven. Cellen van muizen zonder Serf2 groeien langzamer en laten een verandering zien in genen die de celcyclus reguleren. Deze bevindingen tonen aan dat Serf2 een belangrijke biologische functie heeft in de embryonale ontwikkeling en indirect of direct betrokken is bij de celdeling.

  Serf2 kan direct de stapeling van ziekte-eiwitten aansturen in een reageerbuis experiment. Om te ontdekken of afwezigheid van Serf2 een effect heeft op de hersenschade die veroorzaakt wordt door deze ziekte-eiwitten, hebben we Serf2 uitgeschakeld in de hersenen van een Alzheimer muis model. Verlies van Serf2 eiwit heeft geen effect op de hoeveelheid Alzheimer pathologie, maar wel op hoe de pathologie eruit ziet. De pathologie lijkt een hogere dichtheid te hebben en een minder regelmatige structuur. Meer onderzoek is nodig om te bepalen wat het gevolg is van deze structuurverandering voor de gezondheid van de hersenen, voordat het remmen van Serf2 verder kan worden onderzocht als nieuwe richting voor de ontwikkeling van therapie.
  Vertaalde titel van de bijdrageDe moleculaire rol van Serf2 in ontwikkeling en eiwitaggregatie
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Nollen, Ellen, Supervisor
  • de Bruin, Alain, Supervisor
  Datum van toekenning7-mei-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0568-1
  Elektronische ISBN's978-94-034-0567-4
  StatusPublished - 2018

  Citeer dit