‘The’ pathway towards the elite level in Dutch basketball: A multidimensional and longitudinal study on the development of talented youth basketball players

Sanne Cornelia Maria te Wierike

  Onderzoeksoutput

  2824 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Veel jonge talentvolle basketballers hebben één doel voor ogen; de top halen in hun sport. Hoe de ontwikkeling van jonge speler tot aan volwassen basketballer verloopt, is onderzocht in het promotieonderzoek van Sanne te Wierike. Dit onderzoek is uitgevoerd bij Bewegingswetenschappen (UMCG, Rijksuniversiteit Groningen). In samenwerking met het Regionaal Trainingscentrum Noord zijn 99 spelers (13 - 19 jaar) van deze jeugdopleiding vijf seizoenen lang gevolgd waarbij verschillende kenmerken zijn gemonitord. Antropometrie (o.a. lengte, gewicht), fysieke (o.a. sprinten), technische (o.a. dribbelen), en psychosociale testen (o.a. zelfregulatie) zijn twee keer per seizoen afgenomen om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van deze talenten.
  De resultaten hebben aangetoond dat er verschillen zijn in de ontwikkeling van basketballers tussen spelers van verschillende posities (guard, forward, center). Ook zijn er individuele verschillen in kaart gebracht tussen spelers van dezelfde positie die uiteindelijk de top hebben gehaald. Het onderzoek laat verder zien dat de antropometrische kenmerken van spelers zich ontwikkelen over de leeftijd en dat met name lengte een belangrijke rol speelt in het basketbal. Daarnaast verbeteren basketbalspelers zich op de fysieke en technische kenmerken, terwijl reflectie, de mate waarin spelers kennis en ervaringen uit het verleden gebruiken om toekomstige prestaties te verbeteren, op jonge leeftijd al hoog is en relatief stabiel blijft gedurende de ontwikkeling.
  Het is belangrijk om talentvolle spelers multidimensionaal en longitudinaal te monitoren waarbij rekening wordt gehouden met individuele verschillen tussen spelers binnen een team.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Visscher, Chris, Supervisor
  • Elferink-Gemser, Marije, Co-supervisor
  Datum van toekenning8-jun-2016
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's987-90-367-8924-0
  Elektronische ISBN's978-90-367-8923-3
  StatusPublished - 2016

  Citeer dit