Twee zijden van de medaille van psychosociale stress: evaluatie door positron emissie tomografie: Evaluation by positron emission tomography

  Onderzoeksoutput

  966 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Depressieve stoornissen behoren tot de meest belastende aandoeningen voor de samenleving vanwege de hoge gezondheidszorgkosten, productiviteitsverlies, hoge invaliditeitsgraad en zelfmoord. Wereldwijd leiden ongeveer 350 miljoen mensen aan depressieve stoornissen; de levenslange prevalentie is 15-20%. Ondanks aanzienlijke inspanningen, zijn de mechanismen die ten grondslag liggen aan depressie nog onbekend. Een recente hypothese suggereert dat ontstekingsprocessen in de hersenen mogelijk betrokken zijn bij depressie. Stress is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van een depressie. Onderzoek naar de biologische processen die gerelateerd zijn aan stress en onstekingsprocessen in de hersenen zou kunnen helpen om de ziekte beter te begrijpen.
  In de huidige studie vonden wij dat activering van het stress systeem in het goed-gevalideerde “social defeat” diermodel ontstekingsprocessen in de hersenen en depressieve symptomen kan veroorzaken. We hebben in dit diermodel ook laten zien dat een stressvolle gebeurtenis op jonge leeftijd en significant effect heeft op het individuele gedrag en de ontstekingsreacties in de hersenen na een herhaling van de stressvolle situatie op latere leeftijd. Daarnaast hebben we gevonden in “social defeat” diermodel dat het winnen van agressieve confrontaties veranderingen veroorzaakt van receptoren in het brein die betrokken zijn bij het plezier/beloningsysteem. Dit suggereert dat er een verslavend effect ontstaat dat leidt tot geweld en agressie.
  In onze studies werd positron emissie tomografie (PET), een niet-invasieve functionele beeldvormende techniek, gebruikt om potentiële processen die ten grondslag liggen aan depressie en agressie te onderzoeken. Aangezien dezelfde methodologie ook in mensen kan worden toegepast, heeft PET de potentie om belangrijke informatie te verschaffen over veranderingen in het brein van depressieve en agressieve patiënten en aldus een bijdrage te leveren aan toekomstige gepersonaliseerde diagnose en therapie voor patiënten.
  Vertaalde titel van de bijdrageTwee zijden van de medaille van psychosociale stress: evaluatie door positron emissie tomografie
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Dierckx, Rudi, Supervisor
  • de Vries, Erik, Co-supervisor
  • Doorduin, Janine, Co-supervisor
  • Moriguchi Jeckel, Cristina, Co-supervisor, Externe Persoon
  Datum van toekenning11-jul-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0791-3
  Elektronische ISBN's978-94-034-0790-6
  StatusPublished - 2018

  Citeer dit