Understanding negative symptoms: neuroimaging insights into the neurocognitive basis of negative symptoms in schizophrenia

  Onderzoeksoutput

  1004 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Negatieve symptomen komen vaak voor bij mensen met een psychotische stoornis, maar komen ook voor bij andere psychiatrische of neurologische aandoeningen en bij verder gezonde mensen. Negatieve symptomen kunnen opgedeeld worden in verminderde expressie en amotivatie. Vooral amotivatie heeft een grote invloed op de toekomst en kwaliteit van leven van mensen met deze symptomen, maar ook hun omgeving. Behandeling van negatieve symptomen, en amotivatie in het bijzonder, is dus heel belangrijk. Helaas zijn er op dit moment weinig behandelmogelijkheden, onder andere doordat er weinig bekend is over welke hersenprocessen verstoord zijn bij mensen met negatieve symptomen.
  In dit proefschrift zijn verschillende processen onderzocht die mogelijk verstoord zijn bij mensen met negatieve symptomen, met de nadruk op amotivatie en het onderliggende symptoom apathie. Amotivatie wordt gekenmerkt door een vermindering van doelgericht gedrag. Processen die daarbij verstoord kunnen zijn, zijn beloningsgevoeligheid, cognitieve flexibiliteit, en zelf-initiatie. We hebben onderzocht of activatie van hersengebieden die betrokken zijn bij deze processen of de samenwerking tussen deze hersengebieden veranderd is bij mensen met negatieve symptomen. Uit de resultaten bleek dat hersengebieden die betrokken zijn bij het verwerken van beloning en het flexibel richten van aandacht minder actief zijn bij mensen met negatieve symptomen. Ook samenwerking tussen hersengebieden die betrokken zijn bij het verwerken van beloning en het hebben van voorpret bleek verminderd. Deze bevindingen kunnen bijdragen aan meer begrip van en voor negatieve symptomen en de ontwikkeling en verbetering van behandelingen voor deze symptomen.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Aleman, Andre, Supervisor
  • Opmeer, E.M., Co-supervisor
  Datum van toekenning1-nov-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0170-6
  Elektronische ISBN's978-94-034-0169-0
  StatusPublished - 2017

  Citeer dit