Vakinhoud en vakdidactiek lerarenopleiding Frans

Inge Elferink, Anita Buurman

OnderzoeksoutputProfessional

114 Downloads (Pure)

Samenvatting

In dit hoofdstuk beschrijven we de vakinhoud en vakdidactiek voor lerarenopleiders Frans. Het gaat hierin niet om de beoogde kennis van één persoon, maar om de collectieve kennis van alle opleiders Frans die in de leeromgeving van de student als toekomstig leraar actief zijn. Een vakdidacticus van het instituut heeft niet alleen vakinhoudelijke kennis nodig, maar bijvoorbeeld ook kennis van het onderwijskundige deel. Een werkplekbegeleider op de stageplek onderscheidt zich in de kennis van de beroepspraktijk aanvullend
op de vakkennis.
In het hbo zijn acht bacheloropleidingen die opleiden tot leraar Frans in het tweedegraads gebied en drie masteropleidingen die het eerstegraads gebied bedienen. Deze kennen zowel verschillende doelgroepen - van jong volwassen voltijders tot mensen die op latere leeftijd een carrière verandering nastreven - als verschillende arrangementen - van contact intensief onderwijs tot volledig afstandsonderwijs. Opleiders verzorgen colleges in Franse vakken en vakdidactiek, begeleiden op het instituut praktijkonderzoek of de studieloopbaan van studenten of begeleiden op scholen studenten tijdens de stage. De universiteit leidt van oudsher in de educatieve master op tot een eerstegraads bevoegdheid. De instroomeisen hiervoor zijn vastgesteld door de Interuniversitaire Commissie Lerarenopleidingen (ICL, 2014; 2015). Sinds 2009 leidt de universiteit met de educatieve minor ook op tot een tweedegraads bevoegdheid.
De universitaire lerarenopleiders hebben een kleinere rol in het onderwijs van het Frans.
Dit onderwijs wordt in de regel uitgevoerd door de vakgroepen Frans of een overkoepelende afdeling van de Faculteiten der Letteren van de betrokken universiteiten. De eerstegraads opleiding wordt door zes universiteiten verzorgd. In deze tekst richten we ons op lerarenopleiders in deze volle breedte, maar beperken we ons tot die facetten van de vakinhoud en vakdidactiek die specifiek zijn voor Frans en het opleiden tot een goede leraar in dit vak.
Achtereenvolgens gaan we in op de inhoud van het vak en de vakdidactiek, actuele ontwikkelingen en discussiepunten binnen het vak en de wijze waarop een lerarenopleider Frans zijn vak(didactische) kennis kan bijhouden. Tot slot besteden we aandacht aan samenwerking met andere moderne vreemde talen en de mogelijke integratie van vakdidactiek, onderwijskunde en pedagogiek.
Originele taal-2Dutch
TitelKennisbasis Lerarenopleiders
SubtitelKatern 3: Inhoud en vakdidactiek op de lerarenopleidingen
RedacteurenGerda Geerdink, Ietje Pauw
UitgeverijVELON
Hoofdstuk24
Pagina's223-231
Aantal pagina's9
StatusPublished - 1-mrt.-2017

Citeer dit