Validation of a video game made for training laparoscopic skills

Vertaalde titel van de bijdrage: Validatie van een videospel om laparoscopische vaardigheden mee te trainen

Maarten Jalink

  Onderzoeksoutput

  4774 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Eerder onderzoek toonde een positieve relatie bestaat tussen het spelen van video games en iemands kijkoperatie (laparoscopie) vaardigheden. Niet alleen is gebleken dat mensen met veel game ervaring beter presteren, maar ook is aangetoond dat de vaardigheden van onervaren chirurgen kan worden verbeterd door regelmatig te oefenen met videospelletjes.
  Desondanks werken de meeste trainingscentra alleen met traditionele (virtual reality) simulatoren. De ervaring in het UMCG is dat juist deze simulatoren, die vele tienduizenden euro’s kosten, nauwelijks gebruikt worden. Ze vereisen veel onderhoud, bevinden zich ver van de werkvloer en zijn bovendien niet lang interessant of zelfs saai. Hierdoor oefenen arts-assistenten nauwelijks op deze simulatoren.
  Om het oefenen van de basale laparoscopische vaardigheden, zoals oog-hand coördinatie, inverse bewegingen en het fulcrum effect, te intensiveren ontwikkelde het bedrijf Cutting Edge, een samenwerking tussen het UMCG, LIMIS en de game developer Grendel Games, een video game voor de Nintendo Wii U waarmee bovenstaande vaardigheden worden getraind terwijl de gebruiker een spelletje speelt.
  Het spel, Underground, bestaat uit twee bewegingsgevoelige Wii controllers in speciaal ontwikkelde grijpers en speciaal ontwikkelde software. De speler moet, door middel van twee grote robotarmen, de omgeving van een mijn zodanige manipuleren dat een aantal kleinere robotjes veilig door de mijn kan lopen. Nooit eerder werd hard- en software speciaal voor dit doel ontwikkeld. In dit proefschrift wordt het spel volgens een gestandaardiseerde methode gevalideerd.
  Vertaalde titel van de bijdrageValidatie van een videospel om laparoscopische vaardigheden mee te trainen
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Heineman, Erik, Supervisor
  • Pierie, Jean-Pierre, Supervisor
  Datum van toekenning17-dec.-2014
  Plaats van publicatie[S.l.]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-7251-8
  Elektronische ISBN's978-90-367-7252-5
  StatusPublished - 2014

  Citeer dit