Van de straat naar de staat? GroenLinks 1990-2010

A.P.M. Lucardie (Redacteur), Gerrit Voerman (Redacteur)

  OnderzoeksoutputAcademic

  818 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  In 2010 is het twintig jaar geleden dat GroenLinks werd opgericht. Sindsdien heeft de partij oppositie gevoerd. Hoe heeft de partij zich in de loop der jaren ontwikkeld? En hoe zal het GroenLinks hierna vergaan?

  In 1990 smolten CPN, PSP, PPR en EVP samen in GroenLinks. Aanhangers van de kleine linkse partijen waren elkaar regelmatig tegengekomen bij acties tegen kernbewapening en milieuvervuiling, en bleken meer met elkaar gemeen te hebben dan gedacht. Toch verliep de fusie niet gemakkelijk: sommige leden hadden moeite met ‘links’, andere juist met ‘groen’.

  De tijdgeest leek vooral groen. Overal in Europa ontstonden groene partijen, waarvan sommige al spoedig konden meeregeren. GroenLinks overkwam dat (nog) niet, maar de partij paste zich aan de tijdgeest aan. Onder invloed van leiders als Paul Rosenmöller en vooral Femke Halsema werd GroenLinks geleidelijk minder links, maar niet minder groen. Deelname aan de regering in de nabije toekomst is niet uitgesloten.

  In Van de straat naar de staat? worden de geschiedenis en de ideologische ontwikkeling van GroenLinks beschreven en haar kiezers en leden geanalyseerd.
  Originele taal-2Dutch
  Plaats van productieAmsterdam
  UitgeverijBoom
  Aantal pagina's280
  ISBN van geprinte versie9789461053602
  StatusPublished - nov.-2010

  Citeer dit