Varifocus gevraagd: multinationals en internationale duurzaamheidsstrategieën

Onderzoeksoutput: Inaugural speech

61 Downloads (Pure)

Samenvatting

Het belang van een duurzame bedrijfsvoering is groter dan ooit. Bedrijven ervaren een steeds grotere druk, van binnen en buiten, om hier serieus aan te werken. De meeste bedrijven zijn daarom druk bezig met het ontwikkelen van een strategie die niet alleen goed is voor ‘profit’, maar ook voor ‘people’ en ‘planet’. Multinationals zijn bijzondere spelers in dit verband, omdat ze een groot bereik en ook een grote verantwoordelijkheid hebben.

Grote verschillen in waarden

Door hun internationale activiteiten hebben multinationale ondernemingen te maken met grote verschillen in waarden, normen en voorkeuren in hun directe omgeving. Dit heeft invloed op de strategische keuzes van multinationals, bijvoorbeeld waar ze investeren en hoe, maar ook op de interne organisatie. De diversiteit in normen, waarden en opvattingen bestaat namelijk ook binnen de eigen organisatie. Het is daarom vaak lastig om iedereen op één lijn te krijgen, vooral voor strategische doelstellingen die niet overal op dezelfde manier gewaardeerd worden, zoals doelstellingen ten aanzien van duurzaamheid.

Varifocus

Voor het doorvoeren van een duurzaamheidsstrategie lijkt een soort varifocus, of gelijktijdige aandacht voor meerdere en soms conflicterende doelstellingen, noodzakelijk. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe multinationals zo’n varifocus kunnen ontwikkelen en hoe de diversiteit in het bedrijf en haar omgeving daar een rol in speelt. Hoe kunnen bepaalde communicatiestructuren en procedures bijvoorbeeld gecombineerd worden om zo’n varifocus te faciliteren en stimuleren? En hoe kan samenwerking met partners, bijvoorbeeld NGOs, multinationals helpen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te integreren in activiteiten in het buitenland?
Originele taal-2Dutch
UitgeverijUniversity of Groningen Press
Aantal pagina's27
DOI's
StatusPublished - 2022

Publicatie series

NaamInaugural Lectures
UitgeverijUniversity of Groningen Press

Citeer dit