We, of tomorrow: a history of the young Bosnian student networks

Guido van Hengel

  Onderzoeksoutput

  2512 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Samenvatting (NL)
  Dit proefschrift betreft een studie over de jonge Bosnische beweging, een netwerk van activistische studenten in de universiteitssteden Wenen, Praag, Zagreb en Belgrado. Deze beweging - “Jong Bosnië” - is vooral bekend geworden als de vereniging achter de 19-jarige moordenaar Gavrilo Princip die Franz Ferdinand en zijn vrouw in 1914 vermoordde. Deze moord leidde tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
  Guido van Hengel zoekt in dit proefschrift naar de wereld achter dit zeer bekende historische verhaal en stelt zich daarbij de vraag wat het betekende om jong te zijn in het Oostenrijks-Hongaarse Bosnië van voor de Grote Oorlog. In 1900 was Bosnië een land met een kleine elite, vrijwel geen bourgeoisie en een grote bevolking van arme boeren. Het is niet opmerkelijk dat in deze omgeving een nieuw Oostenrijks onderwijssysteem maatschappelijke veranderingen veroorzaakte. Studenten met een boerenachtergrond verkregen toegang tot intellectuele kringen in een stedelijke omgeving. In die nieuwe maatschappelijke positie groeide ook hun politieke bewustzijn.
  Wij, van morgen is een boek over sociale netwerken in het onderwijs, over subculturen en jongeren aan het begin van de 20e eeuw in de meest complexe perifere regio van Europa. Deze studie werpt nieuw licht op de opkomst en ondergang van de jonge Bosnische student netwerken, die zich manifesteerden tussen traditie en vooruitgang, tussen de Balkan en Europa, en tussen het heden en de toekomst.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Bosscher, Doeko, Supervisor
  • de Hoop, Sipke, Co-supervisor
  Datum van toekenning26-jan.-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-9561-6
  Elektronische ISBN's978-90-367-9562-3
  StatusPublished - 2017

  Citeer dit