Young-onset movement disorders: Genetic advances require a new clinical approach

  Onderzoeksoutput

  2144 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  In dit proefschrift worden nieuwe diagnostische strategie├źn gepresenteerd voor bewegingsstoornissen met debuut op jonge leeftijd, in het licht van de revolutie die heeft plaatsgevonden in de moleculaire genetica. Zo wordt het gunstige effect van een multidisciplinaire team benadering beschreven, en worden twee nieuwe diagnostische stroomdiagrammen voor dystonie en myoclonus gepresenteerd. Ook tonen we de meerwaarde aan van het gebruik van genen panel analyse voor de diagnose van dystonie. Tot slot wordt er aandacht besteed aan de klinische verschijnselen en de behandeling van de Noordzeeziekte, een zeldzame aandoening waarbij myoclonus op de voorgrond staat en waarvan de oorzaak een genetische mutatie is die wellicht ooit in Friesland is ontstaan.
  De inhoud van dit proefschrift is van belang voor de dagelijkse klinische praktijk, en draagt daarnaast bij aan de discussie over de manier waarop we onze klinische expertise kunnen inzetten voor het optimaal benutten van de nieuwste genetische technieken.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • de Koning-Tijssen, Marina, Supervisor
  • de Koning, Tom, Co-supervisor
  Datum van toekenning3-jul.-2019
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0724-1
  Elektronische ISBN's978-94-034-0723-4
  StatusPublished - 2018

  Vingerafdruk

  Duik in de onderzoeksthema's van 'Young-onset movement disorders: Genetic advances require a new clinical approach'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

  Citeer dit